НОВИНИ

Българските създатели на молекула срещу коронавируса търсят финансиране, САЩ готови да купят патента

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:38, 15.04.2020
75529
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Българската компания, която преди месец обяви, че е създала молекула срещу коронавирус, е разработила още две молекули, които да се борят със заразата. Учените обаче все още търсят финансиране, за да може молекулите да минат всички тестове, преди да се превърнат в лекарство.
Американска компания вече е на път да даде нужните средства и да купи идеята.

Да намериш правилната молекула, която да атакува всички видове коронавирус, без да има странични ефекти, е като да намериш един правилен ключ сред хиляди. Сега редица страни гледат към българската компания, защото вярват, че ключът е в нея.

Кристина Ескенази, представител на българската компания-разработчик на молекулата: Започнаха да се свързват с нас инвеститори от различни държави. В момента сме в доста напреднали преговори с инвеститори от САЩ.

Американците настояват да купят българските молекули, защото тестовете в световни лаборатории са дали обещаващи резултати.

Кристина Ескенази, представител на българската компания-разработчик на молекулата: Първи в класа си - това е най-обещаващият възможен резултат.

За да се превърне в лекарство, молекулата трябва да измине още път и да се дадат още пари за изследвания. Нужни са 8 милиона лева, които САЩ са готови да дадат.

Кристина Ескенази, представител на българската компания-разработчик на молекулата: Едно такова лекарство би могло да стигне и за 8-9 месеца до крайния потребител.

Това е добрата новина. Лошата е, че ако САЩ платят сметката, патентът ще е в техни ръце. И само ние ще знаем, че молекулите са разработени от български умове.

Кристина Ескенази, представител на българската компания-разработчик на молекулата: На практика това ще остане актив на друга държава, на друга компания. Може да решава как ще се произвежда, на какви количества, на какви пазари ще се осъществява. Ние много държим и много искаме тази молекула да се осъществи в България.

От министерството на икономиката са готови да помогнат чрез една от своите агенции.

Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия: Ние ще им помогнем с каквото можем, предвид наистина на възможностите ни.

Само че, възможностите не са огромни. Единствената засега е компанията да кандидатства с проект по програма. Ако спечели, ще спечели едва 1/16-та от сумата.

Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия: Сумите са до 500 000 лева.

Не се знае и колко време ще отнеме процедурата.

Кристина Ескенази, представител на българската компания: Ние не можем безкрайно да държим тази молекула при нас, чакайки бялата лястовица, тъй като виждаме какво се случва в международен мащаб и няма как да стоим безучастно.

Преговорите с Америка вече са пред подписване.

Кристина Ескенази, представител на българската компания-разработчик на молекулата: Буквално става въпрос може би за няколко седмици.

В добрият сценарий светът ще има лекарство. В още по-добрият, то ще е българско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19: Как страните в Европа ще намалят мерките срещу заразата
COVID-19: Как страните в Европа ще намалят мерките срещу заразата
Реакции след решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО
Реакции след решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО