НОВИНИ

Българска компания от 4 години разработва микромолекула срещу коронавирус

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:52, 10.03.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Българска компания от 4 години разработва микромолекула за лечение на различни видове коронавируси. До два месеца могат да започнат клинични тестове, стана ясно в началото на днешното правителствено заседание.

По отношение на евентуална тежка мигрантска криза, премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще иска 130 милиона лева от ЕС за оборудване на полицаите.

В началото на заседанието от "София Тех парк" информираха премиера, че от четири години наша фирма разработва микромолекула, която може да се бори с коронавируси.

Фирмата е изпратила проби до лаборатории в САЩ и Белгия за проверка. Очаква се молекулата да е ефективна към различни типове коронавирус.

Два института в БАН пък са разработили модели за предпазни маски за широко потребление. Единият е на базата на филтър с активен въглен, а другият с филтри на нанониво.

През нощта граничарите са задържали първия опит за контрабанда на 7500 маски, съобщи премиерът Бойко Борисов и настоя за допълнителни мерки. По-късно днес се чакат два тира с маски и защитни облекла от Турция, като жест на приятелство.

Бойко Борисов, премиер: Изкупуваме днес всички налични маски, за да се раздадат на служителите, и не искам да спират нито земеделските нито социалните служби, да им се подадат необходимите неща, за да работят, повтарям няма смисъл от истерия, всичко това го правим за да може хората да са максимално спокойно за това, което правим с всичката активност.

Криворазбрана мярка - така проф. Мутафчийски нарече спирането на работата и обслужването на граждани в някои държавни учреждения. А премиерът обяви, че България губи десетки милиони левове заради коронавируса всеки ден, защото потреблението пада. При горивата сривът е 15%.

В момента в кризисния щаб обсъждат диференцирани мерки по министерства за местата със случаи на коронавирус и за останалите населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Не коментирам решенията на Конституционния съд
Румен Радев: Не коментирам решенията на Конституционния съд
Два сигнала за нарушения в общинско предприятие в Разград стигнаха до прокуратурата
Два сигнала за нарушения в общинско предприятие в Разград стигнаха до прокуратурата