НОВИНИ

Община Сухиндол обжалва спряното настаняване в Дома в Горско Косово

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 10.03.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Община Сухиндол обжалва в съда решението на Агенцията за социално подпомагане да се спре настаняването на болни в Дома за възрастни с деменция в Горско Косово, защото материалната база не е добра. Ръководството на дома обаче не е съгласно с тези мотиви. В момента в социалното заведение живеят 55 души, а служителите са 34-ма.

За настаняване в Дома чакат повече от 60 души, от различни краища на страната. А хората, които в момента са настанени, освен деменция, имат и други заболявания. С всеки един се работи индивидуално. Повечето не помнят близките си. Затова служителите се опитват да създадат среда максимално близка до домашната.

Вера Дукова- директор на Дом за възрастни хора с деменция в Г. Косово: Условията са добри, не отлични, не много добри, но достатъчно добри тези хора да се чувстват добре. Много от тях ако не бяха настанени тук при нас едва ли щяха да преживеят възрастта, в която са.

Заради новите разпоредби домът трябва да бъде закрит до три години. Община Сухиндол е готова да предложи два варианта за изграждане на Център за настаняване от семеен тип.

Пламен Чернев- кмет на Община Сухиндол: Имаме два подходящи терена, съгласуваме ги в момента с Агенцията, ако се одобри ще търсим начини за проектиране и после за финансиране за изграждане на такива ЦНСТ-та. Едното място е в града, другото е в село Горско Косово непосредствено до дома.

Преустройството обаче създава несигурност в служителите. Притесняват се за работните си места.

Татяна Монкова: Аз също се страхувам, че ще остана без работа, защото положението на всякъде е такова, че работа е трудно да се намери.

Решението на съда във Велико Търново трябва да стане ясно на 31 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по тенис непоставени на жребия за Купа "Дейвис"
Националите ни по тенис непоставени на жребия за Купа "Дейвис"
Станаха ясни мачовете за полуфиналите за Купата на България
Станаха ясни мачовете за полуфиналите за Купата на България