НОВИНИ

Втори ден от карантината в село Паничерево

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 16.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Регионални

Село Паничерево остава под карантина. Масовото тестване на хората там продължава.

Вчера са взети 80 проби с PCR-тест. Днес предстои да бъдат взети още 50 проби. Първите резултати се очакват около 14-15ч. Обстановката е спокойна.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: В Паничерево е създадена много добра организация. Ние се видяхме с кмета, ще направим така, че доколкото е възможно да не пречим на съществуващите земеделски стопански дейности, снабдяването с храна, с лекарства. Иначе има разбиране, спокойни са хората. Там продължаваме да вземаме проби с по около 80 на ден. Лошото е, че във връзка с празниците, там се очаква завръщането на над 100 души - хора, пристигащи от Великобритания.

Възниква казус как тези хора, пристигащи от Великобритания, ще влязат в селото, тъй като снощи в 23ч. изтече срокът, който даде здравният министър на всички с постоянен адрес в Паничерево, да се приберат в селото. С пристигането си в България тези хора попълват декларации, че ще изтърпяват 14-дневната карантина по настоящ адрес в населеното място. Когато стигнат обаче до контролно пропускателния пункт, им се казва "До тук", има заповед на министъра и след 20ч. никой не може да премине контролно пропускателния пункт. Как ще става връщането - около 50 човека се очакват днес и утре, отговор на този въпрос трябва да дадат от Националния оперативен щаб.

Днес две момчета пристигнаха тук от Англия, бяха спрени от полицията на пункта, но малко по-късно ги пуснаха с думите, че ще се направи изключение.

В момента се отслужва водосвет с молебен за здраве за жителите на селото и населението на цяла България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперативният щаб забрани възобновяването на полети между Варна и Лондон
Оперативният щаб забрани възобновяването на полети между Варна и Лондон
Продължава масовото тестване за коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"
Продължава масовото тестване за коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"