НОВИНИ

Продължава масовото тестване за коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:10, 16.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Двата столични квартала "Факултета" и "Филиповци" осъмнаха с контролно-пропускателни пунктове заради коронавируса.

Ограничителните мерки са в сила вече 12 часа, след решение на Софийския оперативен щаб и Столичната здравна инспекция. Причината е увеличение на заразените с коронавирус с голям брой контактни лица в района.

Тестването на жителите на кварталите продължава и днес.

Три пункта около квартал "Факултета" са изградени за проверка на преминаващите. Подобни има и около квартал "Филиповци".

Само служебна бележка от работодател или декларация за неотложна необходимост от напускане на квартала като отиване на лекар дават шанс на жителите на квартала да го напуснат. Задължително е обаче и предоставянето на документ за самоличност.

Рано сутринта на контролните пунктове в блокираните квартали се струпаха желаещи да преминат въпреки сериозната организация на полицията и жандармерията. Причината, много от жителите на кварталите не бяха разбрали, че освен декларация е необходима и лична карта.

Много от живеещите в квартала работят във фирмите по чистота, за тях изискванията са строги, от столичната община са дали списъци с работещите там, за да няма злоупотреби.

Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция": Столичният инспекторат ще проверява всички служители на фирмите по чистота дали техните служители са с маски. Проверяваме също дали няма струпване на хора от тях, защото обичайно се правят сутрин инструктажи, на които се събират доста служители. Ще има санкции на Столичния инспекторат за неизпълнение на предписанията.

Здравни медиатори в кварталите разясняват заплахата от зараза. По неофициални данни в квартал "Факултета" има 45 000 жители. Карантинираните на този фон са сравнително малко, но пък спазват забраната за излизане и са стриктни.

Христо Николов - здравен медиатор: По-голямата част от тях са се изолирали, в отделна стая, те самите не допускат своите близки да идват до тях, докато не мине това.

Засилена дезинфекция върви в момента около домовете поставени под карантина.

Тестването за коронавирус продължава и днес, като положителните проби от бързите тестове ще бъдат повторени и с PCR тестове.

Засега, според медиатирите в двата квартала, карантината се спазва. Не такова е положението в други населени места у нас. Пример за това е квартал в Петрич, от където в социалните мрежи се разпространи видео, на което местни жители играят хоро. Глобата за това може да достигне до 10 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от карантината в село Паничерево
Втори ден от карантината в село Паничерево
Отстранен е кметът на Благоевград след решение на ВАС
Отстранен е кметът на Благоевград след решение на ВАС