НОВИНИ

СЗО въведе определение за постковид състояние

бременна осмия месец жена почина ковид пловдив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:39, 07.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Става въпрос за симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и "не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози".

За първи път Световната здравна организация въведе определение за "постковид състояние на пациента", наричано още "продължителен COVID-19" и "дългосрочен COVID-19". В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и "не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози".

От Световната здравна организация уточняват, че дадените от експертите определения "варират" и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика". В тази връзка 17 експерти от работната група на здравната организация проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение.

Резултатът от работата беше следното определение:

"Постковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози".

Експертите подчертават, че "обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други", и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат "да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване". Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на Световната здравна организация, повечето пациенти след "остър COVID-19" се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40-секундно обаждане прекратило кариерата на Луис Суарес в Барселона
40-секундно обаждане прекратило кариерата на Луис Суарес в Барселона
Иранци спряха борците ни в класическия стил
Иранци спряха борците ни в класическия стил