НОВИНИ

Таекуондист и бивш районен кмет е новият градоначалник на Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 06.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

Костадин Димитров е новият мет на Пловдив със спечелени 54,15 % от гласовете на втория тур. Кандидатът на ГЕРБ спечели балотажа с издигнатия от ПП-ДБ Ивайло Старибратов, който получи 41,86 %.

Изборите в Пловдив ще се запомнят с изключително ниската избирателна активност. По-малко от една четвърт от пловдивчаните с право на глас излязоха да упражнят вота си. Новият кмет заяви, че е чул посланията и на хората, избрали да не гласуват.

Носителят на черен колан и най-високия десети дан по таекуондо Костадин Димитров не успя да спечели от първия тур кметския пост в Пловдив. На балотажа обаче досегашния кмет на район "Тракия" грабна победата с убедителна разлика от над 12% пред опонента си.

"Искам да благодаря на всички които гласуваха за мен персонално и за моя екип. Искам да кажа на тези които не са отишли до урните че и тях ги чувам", каза Димитров.

Кандидатът на ПП-ДБ Ивайло Старибратов не скри разочарованието си от ниската избирателна активност. Посочи, че и тя е допринесла за загубата му.

"На първо място това е наистина избирателната активност, може би недостатъчната разпознаваемост или недостатъчно агресивната кампания, но смятам, че достатъчно добре се представихме", каза Ивайло Старибратов, кандидат за кмет на ПП-ДБ.

За балотажа спечелилият изборите Костадин Димитров получи подкрепа от бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който на първи тур остана на трето място. По данни на "Галъп", 53% от гласувалите за него миналата неделя сега са подкрепили именно Димитров.

Все още не е ясно дали в екипа на новия кмет ще влязат и представители на други политически сили. Но почистването, общественият транспорт и трафикът в града ще бъдат първите проблеми, с които той ще се заеме.

"Имаме изключително нова визия, смятам екипът ми да е нов и това, че определени партии показаха подкрепа, те го заявиха без желание за конкретни уговорки и условия. Ще се надявам наистина да имам свобода, за да може и градът да върви по-бързо напред".

ГЕРБ спечели балотажа и в четири от шестте района на Пловдив, a ПП-ДБ - в два. Единственият преизбран районен кмет е в район "Централен".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо има най-много дефектирали машини за вота в София и Варна?
Защо има най-много дефектирали машини за вота в София и Варна?
След втория тур на местния вот: Къде спечелиха и къде загубиха партиите в страната?
След втория тур на местния вот: Къде спечелиха и къде загубиха партиите в страната?