НОВИНИ

Тайният заговор за спасяване на изборите в САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:44, 09.02.2021
Чете се за: 05:15 мин.
САЩ
тайният заговор спасяване изборите сащ
Слушай новината

Вашингтон, пролетта на 2019 г. Майк Подхорцер започва да изпитва притеснения, че президентските избори следващата година могат да се превърнат в бедствие. Мъжът има вид по-скоро на университетски преподавател, отколкото на политически стратег. Повече от четвърт век Подхорцер е старши съветник на председателя на най-голямата профсъюзна федерация в САЩ. В редиците на демократите обаче той е известен като "магьосникът" на тактиките по време на предизборни кампании, пише в своя статия списание "Тайм".

КООРДИНИРАНИ ДЕЙСТВИЯ

Три месеца след изборите името на Майк Подхорцер изплува в медийното пространство като "архитект" на таен съюз между леви активисти и бизнес титани – с цел да бъде спасена демокрацията в страната.

Твърди се, че съюзът е между големите технологични компании, медии и движението "Животът на чернокожите има значение". За координирани действия срещу кандидата на републиканците се носят слухове отдавна, но списание "Тайм" разкри детайли. Изплува факт, който еуфорията от вота избута встрани в информационния поток.

В деня на изборите Търговската камара на Съединените щати и най-голямата американска профсъюзна федерация излизат с общо изявление, в което обявяват, че "ще работят заедно, за да съхранят мира и да се противопоставят на опитите на Тръмп да поругае демокрацията". Подготовката на съюза започва отдавна, пандемията обаче се оказва неочаквано предизвикателство.

КАК СЕ Е РАЗВИВАЛА КАМПАНИЯТА В СЯНКА СРЕЩУ ТРЪМП?

Вашингтон, 3 март 2020 г. Коронавирусът с неизвестен произход завладява все повече държави. Достига и САЩ. До изборите остават по-малко от 8 месеца. Подхорцер изготвя поверителен документ от 3 страници, озаглавен "Заплахи за изборите през 2020 г.".

"Тръмп даде ясно да се разбере, че това няма да бъдат честни избори и че той ще отхвърли всичко, освен собственото си преизбиране, като "фалшиво" и "фалшифицирано", пише съветникът на председателя на профсъюзната конфедерация.

"На 3 ноември, ако медиите съобщят друго, Тръмп ще използва дясната информационна система, за да установи своята версия и да подтикне своите поддръжници да протестират", предупреждава Подхорцер.

Вашингтон, април 2020 г. Светът заживява във виртуален режим. Включително и Подхорцер. В Zoom той започва да организира срещи, в които се представят заплахите за изборите. Подхорцер не е единственият, който се притеснява за президентския вот в САЩ. Съмишлениците стават все повече. Съветникът на профсъюзния председател провежда онлайн срещи с представители на леви организации, екоактивисти, защитници на правата на чернокожите. Така се ражда Коалиция за защита на демокрацията, в която влизат различни организации, решени да защитят американската демокрация.

КОАЛИЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Активисти започват да работят усилено, за да са сигурни, че изборите ще бъдат спечелени и ще останат спечелени от кандидата на демократите. Представители на Коалицията са се срещали с шефове от Силициевата долина. "Тайм" твърди, че целта е била да бъдат убедени технологичните компании да "контролират лъжите на лагера на Тръмп". Според списанието на разговорите е присъствала и Ванита Гупта, която към днешна дата заема поста заместник главен прокурор.

От технологичните компании подкрепата е дошла от собствениците на Фейсбук и Туитър. Списание "Тайм" припомня, че Марк Зукърбърг е дарил 300 милиона долара за организиране на гласуване по пощата. Вот, който се оказа в полза на кандидата на демократите Джо Байдън.

КООРДИНИРАНИ ПРОТЕСТИ?

"Тайм" пише, че тайният съюз е осъществил контакт и с организациите зад протестите, разтърсили САЩ през месец май след смъртта на Джордж Флойд.

Списанието твърди, че Подхорцер е овладял вълната от протести, която била готова да залее страната след първите изборни резултати.

"Не трябва да се създава истерия. Хубавото на децентрализираната демокрация в САЩ е, че тя не може да бъде унищожена с един удар", успокоява Подхорцер.

"Демокрацията победи", пише "Тайм". Твърдение, което от лагера на Тръмп дълго ще оспорват. Факт е обаче, че американските президентски избори от 2020 създадоха съмишленици от работническите сили, елита на Силициевата долина, медии и Уолстрийт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лийдс се справи с Кристъл Палас у дома
Лийдс се справи с Кристъл Палас у дома
Будапеща ще приеме още един двубой от Шампионската Лига
Будапеща ще приеме още един двубой от Шампионската Лига