НОВИНИ

Талибаните вече контролират 65% от територията на Афганистан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:57, 10.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан. Това е седмата регионална столица, която попада под техен контрол в рамките на пет дни. Около 400 000 афганистанци са вътрешни бежанци в страната заради светкавичното настъпление на талибаните срещу правителствените войски, съобщи представител на Евросъюза.

Талибаните вече контролират 65 процента от територията на Афганистан. Президентът Ашраф Гани поиска помощ от лидерите на местни милиции и призова цивилните да защитят "демократичната тъкан" на страната. ООН изрази опасения, че напредъкът от последните 20 години по човешките права в Афганистан може да бъде изличен. Стратегията на бунтовниците е да изолират столицата Кабул, където се стичат хиляди вътрешни бежанци.

"Обръщаме се към международните организации и най-вече към ООН, да окажат по-голям натиск върху талибаните, които трябва да прекратят бруталните действия. Населението бяга от районите, завзети от талибаните, заради извършваните жестокости. Нужна е и повече хуманитарна помощ за Кабул и отделните провинции", заяви министърът по справянето с бедствия Гулам Бахаудин Джилани.

Съединените щати подкрепят правителствените войски с въздушни удари, но заявиха, че отговорността за защита на страната вече е на афганистанската армия. Боеве се водят в 25 от общо 34 афганистански провинции, прокудени са 60 хиляди семейства, отчитат властите в Кабул.

"Талибаните подпалиха всичко, успяхме да вземем само една торба. Талибаните бият и ограбват хората. Ако в семейството има младо момиче или вдовица, отвеждат ги насила. Избягахме, за да защитим честта си", разказа Рахима, прогонена от провинция Шеберган.

Ситуацията в Афганистан е предизвикателство, но не е отчайваща, обяви представител на Евросъюза. Според него разликата със Сирия и Ирак е, че Афганистан все още има стабилно и признато правителство. Прекратяването на депортациите от Евросъюза на незаконно дошлите от Афганистан ще изпрати грешен сигнал и дори ще мотивира афганистанците да тръгнат към Европа, се казва в писмо до Еврокомисията на Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Гърция и Германия.

Страните посочват, че от 2015 г. убежище в Евросъюза са поискали около 570 000 афганистанци. Комисията съобщи, че ще отговори на писмото, когато е готова. Проблемът с миграцията от Афганистан ще бъде разгледан на кризисна среща на вътрешните министри от Съюза на 18 август.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо и утре, очакват се валежи и бури в Благоевградско и Смолянско
Опасно горещо и утре, очакват се валежи и бури в Благоевградско и Смолянско
Златните Ивет Горанова и Стойка Кръстева стават почетни граждани на Плевен
Златните Ивет Горанова и Стойка Кръстева стават почетни граждани на Плевен