НОВИНИ

Тази вечер: Разходка до музея на мастиката с Аделина Радева в "Европейци"

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 20.02.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Единственият в света музей на мастиковата смола се намира на ветровит хълм, на скалистия гръцки остров Хиос, сред мастиките.

Уникален е със своя градеж и архитектура, с историите, които пази, но и с голямата любов, с която жителите на острова са помагали за създаването му.

Причудливото и много ценно мастиково дърво, което расте на острова е защитено от ЮНЕСКО.

Смолата му лекува, влиза в храната, в напитките, в козметиката и дори в промишлените лакове, но преди всичко - тя е ароматът на това място и е съдба за хората от 24-те мастикови села на острова вече над 1000 години.

За да пазят скъпоценните парченца смола, наричани още диамантите на остров Хиос, хората започнали да изграждат здрави каменни крепости, в които живеят и до днес, точно както и преди близо 800 години, когато са строени.

Днес сакъзът се споделя с всички и се търси навсякъде благодарение на Асоциацията на мастикопроизводителите на острова - Европейското финансиране им е помогнало да се разработят такива модели на производство и дистрибуция, че земеделците да имат абсолютна гаранция за изкупуването на продукцията им на най-висока цена.

А и за да имат хубави пътища, научен институт за смолата, музей с образователен център към него и прилежаща инфраструктура са мислили и кандидатствали по европрограми.

Построяването на уникалния музей на мастиката - единствен в света, е подпомогнато от Европа с 5,5 милиона евро от кохезионните фондове на ЕС.

А туристите не пропускат да посетят това вълшебно място на Хиос.

Гледайте "Европейци" веднага след централните новини на БНТ в 20.00 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гимнастички набират средства в помощ на украинска съперничка
Българските гимнастички набират средства в помощ на украинска съперничка
Акционерите в ЦСКА-София взеха решение за промяна на името
Акционерите в ЦСКА-София взеха решение за промяна на името