НОВИНИ

Вечерният час в Нидерландия остава

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:41, 20.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вечерният час в Нидерландия се запазва, като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Парламентът подкрепи законопроект, който дава правомощия на правителството в оставка да запази ограниченията.

Съдебни битки за вечерния час в Нидерландия. Сенатът на страната подкрепи извънредното законодателство, внесено от правителството, което предвижда запазване на вечерния час. Във вторник Окръжният съд в Хага отсъди, че вечерният час е лишен от правно основание. В петък обаче апелативният съд обяви, че ще се произнесе по казуса на 26 февруари.

"Чухме толкова много, искаме време за обмисляне. Желанието ни е да вземем решение възможно най-скоро, но искаме то да бъде задълбочено. Писмено изявление ще бъде разпространено на 26 февруари в 10.00 часа", каза съдията Ан-Мари Тан-де-Сонавил.

За първи път от Втората световна война Нидерландия въведе вечерен час. Той действа от 21.00 ч. вечер до 4.30 ч. сутринта. Ако не бъде отменена от съда, мярката ще остане в сила поне до началото на март.

Русия регистрира трета ваксина срещу COVID-19. Първите дози от препарата "КовиВак" се очаква да се появят в средата на март, а до края на годината ваксината да излезе на международния пазар.

Италианското министерство на здравеопазването обяви затягане на мерките срещу коронавируса в три италиански области. Областта Кампания, която включва Неапол, областта Емилия-Романя с главен град Болоня и малката област Молизе, минават от жълта категория в оранжева категория от утре. Това означава затваряне на баровете и ресторантите и забрана за напускане на съответната община, освен при спешни случаи или по работа. Засега нови по-строги ограничения не се предвиждат за двата най-големи града в Италия - Рим и Милано.

Британското правителство планира смекчаване на строгите ограничения от 8 март. Плановете са обитателите на домове за възрастни хора да могат да приемат по един редовен посетител. Това ще бъде възможно, благодарение на ускореното ваксиниране на хората от уязвимите групи. Досега в Обединеното кралство са поставени почти 17 милиона ваксини, включително на възрастни хора. Вероятно на 8 март ще бъдат отворени училищата, а до Великден ще бъдат разрешени събиранията на до две домакинства на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насрочени са две съдебни заседания срещу Навални
Насрочени са две съдебни заседания срещу Навални
Отново опашка от чакащи за ваксинация пред "Пирогов"
Отново опашка от чакащи за ваксинация пред "Пирогов"