НОВИНИ

Здравка Евтимова: Левски е една вселена. За да я опишеш, трябва да живееш в нея

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 19.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Васил Левски е една вселена, а за да се опише една вселена, трябва да живееш в нея, да я познаваш издълбоко и много да я обичаш.

Това каза писателката Здравка Евтимова в предаването "Панорама", в деня, в който честваме 148 години от гибелта на Апостола.

По думите ѝ, е не само тежко, но и отговорно да се говори за Левски.

"Когато чувам поток от думи, когато чувам гръмки епитети един до друг, се сгъстява сянката на съмнението в мен. Защото не толкова думите имат стойност, стойност има съдържанието, което влагаме в продукта, създаден от нас. Именно това е отговорността, която имаме към Левски. Продуктът, който създаваме, да говори за нас", категорична беше писателката.

И уточни, че това е свободата, която трябва да постигнем, това е едно от измеренията на духовното наследство на Левски: нашите дела да говорят по-силно и да имаме два бряга в себе си.

"Единият да е усърдната работа, качествената работа, другият бряг да е последователността, да сме по-високи от трудностите, които ни заобикалят, без които сякаш не сме живи. Мостът между двата бряга да бъде талантът на писателя, талантът на всеки човек. Трудната, тежка работа, последователността и таланта", обобщи тя.

Според Евтимова ние не бихме могли да говорим за Левски, ако я няма във всеки човек, който живее под българското слънце независимо от неговата националност, една голяма топлота, една голяма обич към някоя река, до която е пораснал, към някой човек, който му е подал ръка, обичта към българското слънце. Тогава бихме могли да пишем, да говорим, да мислим за Левски, когато имаме тези четири компонента, смята тя.

"Възхищаваме се от него, защото всеки един от нас носи и него. Всеки човек е едно пространство, в което има семена и на предателство, и на готовност да дадеш себе си за другите. От нас самите зависи кои семена ще покълнат - семената на предателството или семената на почтеността. Но и от хората около нас, ако хората ни повтарят: Вие сте дъно, вие сте тиня, как ще се преборим? Трябва да положим милион пъти повече усилия", заяви Евтимова.

По думите ѝ българите имат голяма свобода, но не могат да я управляват в една силна посока. Понякога свободата излиза извън нашия контрол и ние понижаваме нейната стойност, което е наша вина.

И героят, и предателят ѝ харесват и тя никога няма да спре да се среща и с двата типа хора, защото е убедена, че предателят не е изконно предател, дори си е поставила за задача, ако може: да превърне един предател в силен и достоен за доверие човек.

Гледайте още от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед иска да задържи Кавани
Манчестър Юнайтед иска да задържи Кавани
Трета доставка от ваксините на "Астра Зенека" пристигна в България
Трета доставка от ваксините на "Астра Зенека" пристигна в България