НОВИНИ

Хора от цялата страна почетоха Апостола в родния му град Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 19.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово и днес продължиха проявите, посветени на 148-aта годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Въпреки епидемичната обстановка, в родния град на Апостола дойдоха хора от цялата страна, за да сведат глава и да почетат паметта му.

В църквата "Света Богородица", където Левски е бил ръкоположен за Дякон, бе отслужена Света литургия и панихида. В знак на дълбоко преклонение пред героизма на Апостола, пред паметника му бе поднесен гирлянд на славата.

"Нужно е да знаем, че има някой, който е мислил за общото, за цялото, за всички нас, не само за себе си, някой, който е мислил за бъдеще на всички", заяви Надя Павлова.

"Той е най-великият българин, дава смелост, дава принципност", смята Кристиян Милев.

Тази година учениците от училището, носещо името на Апостола, споделиха мисли и разсъждения върху заветите, които е оставил Левски.

"Тази година разбрахме колко е важно да се завърнем към ценностите, към заветите, които той ни е оставил, и осъзнахме, че само силните можем да постигнем целите си", каза дванайсетокласничката от СУ "Васил Левски" Ева Караиванова.

"Ние сме запознати с писмата на Апостола, с думите, които той е завещал, но още по-добре познаваме делата, с които той е защитил тези думи. Това ни е мотивирало, това ни е карало да пишем всяко едно есе през тези 12 години", заяви носителката на Наградата на комитет "Васил Левски" Виктория Трифонова.

Проявите продължиха с шествие до родната къща и връчване на традиционната Награда на комитет "Васил Левски" за цялостна дейност в популяризиране делото на Апостола.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид контрабанда: Хващат пратки с нестандартни маски, ръкавици и дезинфектанти
Нов вид контрабанда: Хващат пратки с нестандартни маски, ръкавици и дезинфектанти
Специално: Полицаи използват жилетки, фуражки и палки, за да не плащат за зелена зона
Специално: Полицаи използват жилетки, фуражки и палки, за да не плащат за зелена зона