Наплив от пациенти да си направят контролен преглед заради постковид синдроми

от БНТ
19:43, 19.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Наплив от пациенти за контролни прегледи след прекарана Ковид инфекция. Оплакванията варират от загуба на сън, до стягане в областта на гърдите и задух, които продължават дълго след оздравяването. Това установяват в един от медицинските центрове в Пловдив с безплатни прегледи.

Здравният министър обяви, че се работи за национална програма за пациентите с така наречения постковид синдром и за клинична пътека.

Наплив от пациенти да си направят контролен преглед след прекарана Ковид инфекция. Оплакванията варират от загуба на сън, до стягане в областта на гърдите и задух, който продължава дълго след оздравяването. Данните са на един от медицинските центрове в Пловдив, който обяви безплатни прегледи, в които се включват кардиолози, пулмолози и рехабилитатори.

50% от пациентите идват, за да се консултират с кардиолог. Някои от тях знаят, че след коронавирус са възможни усложнения и просто търсят профилактичен преглед. При не малка част от прекаралите ковид обаче специалистите откриват увреждания на различни органи.

"Тук говорим за белодробна емболия, говорим за сърдечно-съдови инциденти, говорим за тежка фиброза на белия дроб, който ограничава функционалния капацитет, което налага и по-интензивна терапия", каза кардиологът в ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова.

20-годишната Николета Райчева е преболедувала в края на миналата година с лека симптоматика. Известно време след това обаче продължава да чувства стягане в гърдите. След прегледа вече е по-спокойна.

"Като има такива кампании да се прегледат, за да са спокойни, а не да стоят вкъщи да се страхуват и да четат в Гугъл какво пише", каза Николета Райчева.

"Всяко оплакване от задух, дори сърцебиене, подуване на краката, недостиг на въздух - това са едни от главните оплаквания, при всеки такъв симптом пациентът трябва да потърси помощ", каза кардиологът д-р Екатерина Петкова.

В болницата пациентите могат да се консултират още с пулмолог, ендокринолог или дори рехабилитатор. От старта на кампанията повече от 20 човека са потърсили и психологична помощ.

Единственото, което трябва да носят пациентите, е резултат от положителен PCR тест. Прегледите са безплатни дори за здравно неосигурени лица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повече от половината български зрители избират новините на БНТ
Повече от половината български зрители избират новините на БНТ
Съдът отказа намаляване на присъдите на Ахмед Муса и имамите
Съдът отказа намаляване на присъдите на Ахмед Муса и имамите