НОВИНИ

Как се паркира марсоход?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:57, 19.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Две снимки от повърхността на Марс успя да изпрати роувърът на НАСА, часове след успешното си приземяване на Червената планета. Това е петият марсоход, изпращан от американската космическа агенция. Целта му е да търси следи от живот на планетата и да проучи възможности за оцеляване на хора там. За първи път заедно с него е изпратен и малък хеликоптер, който трябва ще заработи в рамките на месец.

Пърсивиърънс прекоси 470 милиона км за седем месеца, а след това за седем минути успя да премине през марсианската атмосфера и да стъпи на Марс и дори да започне да работи. В профила си в Туитър той бодро съобщи на света:

"На Марс съм невредим. Постоянството ще ви заведе навсякъде."

Финалът на пътуването беше най-опасен. Това е точката на приземяване или паркинга на Пърсивиърънс, както го нарече Алън Чен, ръководителят на екипа за кацането. Кратерът Джезеро, наречен след конкурс на името на босненско село, е избран, защото тук преди милиарди години е имало езеро, а където е имало вода, може да е имало и живот. Затова именно тук марсоходът ще търси следи от живи организми.

Но теренът е много труден за кацане заради скалните късове, с които е осеян. А изчисленията показаха, че марсоходът се е отклонил с 2 км от предварително планираната точка на кацане.

Какво представлява този уникален пратеник на Марс - превозно средство и най-добрата лаборатория упращана там досега. С тегло един тон, с размерите на автомобил, със седем инструмента, 23 камери и два микрофона - той е готов за мисия.

Марсоходът ще събере проби от повърхността и ще ги остави в специални цилиндри, които ще бъдат събрани по - късно от друг марсоход, който предстои да бъде изпратен. Освен това, с инструмента си, наречен Мокси, ще се опита да произвежда кислород.

За първи път на Марс ще направи опит да полети мини хеликоптер, който прилича повече на дрон, за да заснеме повърхността на планетата.

А сега - да видим как беше извършено уникалното приземяване и защо Марс е във фокуса на всички големи сили в космоса. Вижте в репортажа.

Бурна радост в центъра за контрол на полета до Ел Ей - след няколко години работа, седем месеца полет и седем минути на ужас до стъпването на Марс.

Приземяване по конец - точно в предвидения час - 22:55 българско време. 9 години след приземяването на "Кюриосити" по същата технология, НАСА повтори успеха си. Кацането е най-трудната и рискована част от мисията, а провалът е възможен във всеки миг.

Ето го първия кадър от марсохода на НАСА

"Атмосферата на Марс е изключително разредена. Тя е по-малко от 1% от земната. За да може да се забави един космически апарат, който пътува с 15 - 16 000 км/ч до 2-3 км/ч, колкото е скоростта при кацане, е невероятно предизвикателство. Пърсивиърънс имаше огромен парашут с диаметър около 20 метра, но въпреки това, това не беше достатъчно. Трябваше да се включват и допълнителни двигатели с обратна тяга", каза Венцислав Петров от Катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски".

Но това не е единствената причина.

"Времето, за което достига сигналът от Земята до Марс, е 11 минути, което означава, че дори наземният контрол да разбере, че нещо не е наред, че нещо в телеметрията показва проблем или отклонение, на практика те могат само да седят и да констатират, не могат да повлияят", каза Венцислав Петров от Катедра "Астрономия" в СУ "Св. Климент Охридски".

Марс е във фокуса на усилията на всички големи космически сили.

"Още от времето на стъпването на Луната идеята на големите умове зад тези постижения като Сергей Корольов, като фон Браун, идеята винаги е била Марс. Всъщност Луната винаги е разглеждана като междинна стъпка към голямата цел Марс. Така че интересът не е отскоро, но може би достигнахме момента, в който да се опитаме да го осъществим на практика", каза Венцислав Петров.

Президентът Байдън поздрави екипа в Туитър: "Поздравления за НАСА и за всички, чиято усилена работа направи това историческо кацане възможно. Те още веднъж доказаха, че със силата на науката и американската находчивост, нищо не е отвъд възможното."

Сега остава да чакаме резултатите от работата на "Пърсивиърънс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор вече е здрав, ще играе с "уайлд кард" в Сингапус
Григор вече е здрав, ще играе с "уайлд кард" в Сингапус
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански