НОВИНИ

Русенец тренира за състезание с нощно бягане при минус 7 градуса без дрехи

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 19.02.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно екстремно изпитание за 26-годишния русенец Теодор Цветков. Той пробяга 6 км през нощта при минус 7 градуса само по бански и с 10-килограмова раница. Това е част от подготовката му за легендарното състезание "Океан 7", в което ще плува в морета и океани в 7 точки на света.

За да адаптира тялото си към бъдещото изпитание в студените океански води, Теодор Цветков бяга през нощта при минусови температури.

Треньорът по плуване е приел предизвикателството да стане първият българин, участвал в едно от най-трудните изпитания – състезанието "Океан 7". В него той ще плува сред акули и медузи в морета и океани. Най-краткото разстояние е 16 км в Гибралтарския проток, а най-дългото – 44 км в протока Молокай. Теодор Цветков е избрал за първа дестинация 34 км в протока Каталина в САЩ.

Кое е трудното в тези плувания – това е дългите разстояния, трябва да плуваш в студена вода, водата може да падне към 11 градуса. Има много силни течения. Имаш право само на къси гащи, шапка, очила и тапи за ушите, казва Теодор.

Досега едва 26 души са успели да преплуват и 7-те канала, средно за 2-3 години и само една жена – за 1 година.

"Аз искам да се опитам да преплувам за най-бързо време тези 7 канала, ще се стремя да съм първият българин и най-младият", казва още Теодор.

И в това предстоящо екстремно изживяване той си е поставил мисия:

Мисията е глобалното затопляне, пластмасата в океаните и моретата. Не трябва хората да хвърлят пластмасовите отпадъци. Наричат ни луди, но луди ли сме за това, че искаме да променим света и да го направим по-добро място за живеене?

Преди голямото изпитание Теодор Цветков ще участва това лято в плувен маратон в Русия. А плуването в "Океан 7" планира да започне през 2022 г. Освен сърце и воля обаче ще са му нужни и средства.

"Надявам се държавата да ме подкрепи, и общината каза, че ще ме подкрепи. Аз не печеля медали и пари от тази работа, но успехът е за всички българи и за България", казва Теодор.

Теодор Цветков стана популярен в цялата страна с екстремните си плувания с благотворителна цел – с вързани крака, а след като преплува 10 км само с една ръка за 5 часа и 13 минути, постави рекорд на "Гинес".

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с 9 точки при завръщането си в Евролигата
Везенков с 9 точки при завръщането си в Евролигата
Ансамбълът на България за девойки с втора оценка след съчетанието с пет топки в Москва
Ансамбълът на България за девойки с втора оценка след съчетанието с пет топки в Москва