Иван Нейков: Пенсионният фонд не може да фалира

от БНТ
09:04, 19.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Универсалните фондове ще изплащат три вида втора пенсия. Това реши окончателно парламентът с приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване. Какво означават промените и какви са изборите пред бъдещите пенсионери - темата в "Денят започва" по БНТ коментира експертът Иван Нейков.

Не вярвам това да е съвсем последното решение за пенсиите. Важното е, че хванахме влака и то в последния момент, минавайки покрай нас. Това решение, което беше създадено, е достатъчно добро за старт на процеса, смята Иван Нейков.

Рисковете за хората, да бъдат лишени от ветрило от възможности да си получат пенсиите, не се сбъднаха, допълни експертът.

Пенсионният модел не е аритметика, а математика и с годините вероятно ще се предават знания по отношение на пенсионния модел, каза още Нейков.

Във всеки един момент тези 4 милиона души, които са осигурени чрез универсалните пенсионни фондове, могат да получат информация за своята пенсия. Най-важно е обаче, това да стане преди да излязат в пенсия, за да могат да направят своя избор, подчерта експертът.

Сега ще трябва сам да кажеш какво всъщност искаш, на базата на осигуровките си, допълни Нейков.

Може да фалира пенсионно дружество, но не и пенсионният фонд. Той не може да фалира, защото парите на хората стоят там и се влагат в различни инструменти, категоричен е експертът.

През годините можем да променяме вноската си, тя се определя на базата на заплата ни, административно. Самостоятелно можем да правим промени в третия стълб, каза още Иван Нейков.

Той допълни, че основната заслуга за работата по законопроекта е на д-р Хасан Адемов и неговия екип.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо в Благоевград искат референдум заедно с изборите
Защо в Благоевград искат референдум заедно с изборите
148 години безсмъртие за Апостола на свободата
148 години безсмъртие за Апостола на свободата