НОВИНИ

148 години безсмъртие за Апостола на свободата

Николай Минков
от Николай Минков
08:56, 19.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Навършват се 148 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото и дава живота си за свободата на България и българския народ.

Днес отбелязваме не смъртта, а подвига и великото дело на Апостола, и неговото безсмъртие във вечността за поколенията.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, в София не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Почетен караул от Националната гвардейска част ще има пред паметника на героя през целия ден.В родния му град Карлово в църквата "Света Богородица", където е бил ръкоположен, бяха отслужени света литургия и панихида, а след това с митинг-поклонение беше отбелязана годишнината.

Президентът Радев: Сега е моментът всички ние, с дружни усилия, да обърнем времето

В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония. Много жители и гости на Карлово дойдоха, за да отдадат почит пред подвига и делото на Апостола на свободата.

Проявите в Карлово, посветени на 148-ата годишнина от смъртта на Левски, ще завършат с връчване на традиционната награда на комитет Васил Левски. Носител на отличието тази година е Виктория Трифонова за цялостен принос в популяризирането на живота и делото на Апостола.

Премиерът Борисов: "Дела трябват, а не думи."

Венци пред паметника на Апостола на свободата в София поднесе и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Пред Паметника на Апостола на свободата главният прокурор Иван Гешев заяви, че се надява да пазим завета на Левски.

"Винаги е било трудно да пазим завета на Апостола. Единственото сигурно е, че, ако спазваме заветите му, ще живеем по-добре и ще сме по-добри, ще има една по-силна България", отбеляза Гешев.

Цветя за Апостола – 148 години безсмъртие (Снимки)

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали, припомня историческите факти БГНЕС. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявява, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и. Васил Левски дава живота си за свободата преди да е навършил 36 години.

Повече за филма на БНТ "Майката на Апосотола" може да гледате ТУК

Репортери: Николай Минков, Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Нейков: Пенсионният фонд не може да фалира
Иван Нейков: Пенсионният фонд не може да фалира
Премиерът Борисов: "Дела трябват, а не думи"
Премиерът Борисов: "Дела трябват, а не думи"