НОВИНИ

Президентът Радев: Сега е моментът всички ние, с дружни усилия, да обърнем времето

президентът радев моментът всички дружни усилия обърнем времето
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 19.02.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за България. Понякога шумно, понякога тихо. Невинаги заедно, често сами. На всеки от нас се пада дял от съдбата на България, дори когато е далеч или когато нуждата го е прогонила от Родината. Но успехът зависи, както казва Апостолът, "от дружните наши усилия". С тези думи държавният глава Румен Радев изпраща своето послание към българите по случай 148 години от гибелта на Васил Левски.

По думите на държавния глава блянът за чистата и свята република никога не умира:

"Това е идеал, може би непостижим, но вдъхновяващ и пътеводен. Той е спасителната нишка към изхода от всяка безизходица. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за победата над унинието и примирението".

В своето послание Румен Радев посочва, че от век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го превръща в символ на възрожденската ни мечта за свободна и независима, но и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни винаги да се стремим, но често я предаваме, забравяме и за нея рядко сме достойни, заявява държавният глава: "Онази извисена България, която съкрушава нашественици, помага на слабите, равнява се с културните върхове на света, но която - уви! - често се примирява с беззаконието и се поддава на унинието".

Президентът напомня, че на скръбната годишнина от смъртта на Васил Левски не се събираме, за да склоним глави, а за да ги изправим.

"Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че "интригата спира хода на народната работа", заявява държавният глава в посланието си.

Цитирайки вечните думи на Апостола "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние го обръщаме", държавният глава подчертава силата и жизнената важност на единството за българския народ.

"Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето", посочва държавният глава Румен Радев.

Президентът напомня за признанието на Апостола в предсмъртната му изповед - че някога е напуснал манастира с призванието да изпълнява друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното Отечество.

"Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, онзи българин от Карлово, който събуди народа и ни води и днес в трудните битки за свобода и достойнство. За чиста и свята Република", призовава още държавният глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: "Дела трябват, а не думи"
Премиерът Борисов: "Дела трябват, а не думи"
Хамид Хамид: ДПС би подкрепило идеи и приоритети, а не една или друга формация
Хамид Хамид: ДПС би подкрепило идеи и приоритети, а не една или друга формация