НОВИНИ

България се прекланя пред Апостола: Кулминацията на проявите е в Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 19.02.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово е кулминацията на проявите, посветени на 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В църквата "Успение Богородично" беше отслужена Архиерейска света литургия.

19 февруари е един от най-черните дни на България. Ден, в който се прекланяме пред подвига и героизма на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Панихида в негова памет отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений от Пловдивската митрополия, в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.

На възпоменателен митинг-поклонение на площад "Васил Левски" бяха положени Гирлянд на славата, венци и цветя.

Ева Караиванова от 12-и клас, носител на първа награда за есе в традиционния конкурс на СУ "Васил Левски", развълнува присъстващите с мислите си за Апостола.

"Мисля, че това е най-великият българин в историята на България, нормално е да отдадем почит. Ние имаме нужда от хора като Левски, особено в тези времена. Всички трябва да повярваме в доброто бъдеще, което Левски е предрекъл, за да се сбъдне", смята жител на Карлово.

"Нужно ни е да знаем, че има някой, който е мислил за общото, за цялото, за всички нас, не за себе си, някой, който е мислил за бъдеще на всички, не само за себе си, не за собствения си живот, а за живота напред", допълва друг.

Цветя за Апостола – 148 години безсмъртие (Снимки)

Проявите в Карлово посветени на 148-ата годишнина от смъртта на Левски ще завършат с връчване на традиционната награда на комитет Васил Левски. Носител на отличието тази година е Виктория Трифонова за цялостен принос в популяризирането на живота и делото на Апостола.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев е на 1/4-финал в Анталия след пета поредна победа
Габриел Донев е на 1/4-финал в Анталия след пета поредна победа
Наско Сираков: Основната ми цел е Левски да има нов стадион
Наско Сираков: Основната ми цел е Левски да има нов стадион