Теменужка Петкова: Интерконекторните връзки са много важни за нас и ние трябва да ги построим

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:38, 19.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И днес парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера и кмета на София, по повод смъртта на починалото от токов удар момче в София. Председателят на парламента предложи изслушването като точка от седмичната програма.

Вчера БСП заявиха, че ще настояват за изслушването до края на този парламент, защото отговорността за инцидента е политическа. Социалистите пресметнаха, че в рамките на това Народно събрание са задали 25 питания и 35 въпроса към премиера, но повечето от тях са останали без отговор. Според Цвета Караянчева въпросите не са били от компетенцията на премиера, а БСП само трупа статистика.

НС отново отхвърли искането Борисов и Фандъкова да бъдат изслушани

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче днес отговори на БСП. Обясни, че интерконекторните газови връзки между България и съседни страни са приоритет. Напомни, че газовата връзка с Румъния е факт от ноември 2016 г. Обясни, че заради пандемията проектът с Гърция има забавяне, но до края на година ще бъде завършен. Газовата връзка със Сърбия пък се очаква да е готова през 2022 г.

"Интерконеткорните връзки са изключително важни за нас и ние трябва да ги построим, защото това е в интерес на България, в интерес на нашата сигурност и в интерес на българските потребители, които благодарение на тази инфраструктура ще получават природен газ на конкурентни цени. Защото се осигури диверсификация на източниците не само за България, но и за целия регион. Този проект също се реализира на територията на две държави, но за да може строителството да върви паралелно, трябва и от сръбска страна да положат необходимите стъпки, трябва да стане факт 2022 г.", заяви Петкова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански
Писателка от Търговище издава книга за живота на Васил Левски
Писателка от Търговище издава книга за живота на Васил Левски