НОВИНИ

Теменужка Петкова: Интерконекторните връзки са много важни за нас и ние трябва да ги построим

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:38, 19.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И днес парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера и кмета на София, по повод смъртта на починалото от токов удар момче в София. Председателят на парламента предложи изслушването като точка от седмичната програма.

Вчера БСП заявиха, че ще настояват за изслушването до края на този парламент, защото отговорността за инцидента е политическа. Социалистите пресметнаха, че в рамките на това Народно събрание са задали 25 питания и 35 въпроса към премиера, но повечето от тях са останали без отговор. Според Цвета Караянчева въпросите не са били от компетенцията на премиера, а БСП само трупа статистика.

НС отново отхвърли искането Борисов и Фандъкова да бъдат изслушани

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче днес отговори на БСП. Обясни, че интерконекторните газови връзки между България и съседни страни са приоритет. Напомни, че газовата връзка с Румъния е факт от ноември 2016 г. Обясни, че заради пандемията проектът с Гърция има забавяне, но до края на година ще бъде завършен. Газовата връзка със Сърбия пък се очаква да е готова през 2022 г.

"Интерконеткорните връзки са изключително важни за нас и ние трябва да ги построим, защото това е в интерес на България, в интерес на нашата сигурност и в интерес на българските потребители, които благодарение на тази инфраструктура ще получават природен газ на конкурентни цени. Защото се осигури диверсификация на източниците не само за България, но и за целия регион. Този проект също се реализира на територията на две държави, но за да може строителството да върви паралелно, трябва и от сръбска страна да положат необходимите стъпки, трябва да стане факт 2022 г.", заяви Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански
Уволняват полицаите, участвали в тайно парти в Сандански
Писателка от Търговище издава книга за живота на Васил Левски
Писателка от Търговище издава книга за живота на Васил Левски