НОВИНИ

Газовата връзка между България и Гърция ще е готова до края на годината

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:36, 18.02.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде готова до края на годината. Това съобщи в официалния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов.

Чрез изграждането на газопровода IGB българските потребители ще имат достъп до много различни източници на газ, включително и до втечнен газ, чрез терминала в Александруполис, където страната ни е и акционер, допълни Борисов.

От началото на годината получаваме азерски газ. Работим и по разширяването на газовото хранилище "Чирен". Следваме стратегически цели на страната, като реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. Благодарение на тях ние постигаме 100% диверсификация. Това ще е от изключителна полза както за всички български битови и индустриални потребители, така и за целия регион на Югоизточна Европа, допълва Борисов.

Всички линейни тръби на Междусистемната газова връзка Гърция-България вече са произведени и доставени в двете държави. Над 128 км от тръбите са разнесени по трасето и над 101 км от тях вече са заварени, съобщи още премиерът. Към момента продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на готовите участъци и обратното засипване.

Това е най-важният проект по инициативата "Три морета", в която страната ни участва, и е стратегически за целия регион, категоричен е Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд удари Севиля в поредното шоу на Ерлинг Холанд
Борусия Дортмунд удари Севиля в поредното шоу на Ерлинг Холанд
Задържаха дентален специалист в Перник за измами на пациенти
Задържаха дентален специалист в Перник за измами на пациенти