НОВИНИ

148 г. от гибелта на Апостола: Ученици снимат филм за Левски

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 18.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

В Карлово започнаха проявите, посветени на 148 години от гибелта на Васил Левски. Ученици от училището, носещо неговото име, заснеха филмова импресия с моменти от живота и делото на националния герой.

Досега, в навечерието на гибелта на Апостола, ученици от училище "Васил Левски" представяха спектакъл. Заради епидемичната обстановка тази година те решиха да изразят отношението си към великия българин с филмова импресия.

"За мен Левски е най-великият българин в нашата история и точно затова правим тази филмова импресия, за да почетем неговия образ и той да остане в нашите сърца, в душите ни", каза Христо Ботев - ученик в 12-и клас.

Той се превъплъти в ролята на Левски.

"Всичко това е много вълнуващо. Левски да не бъде забравен и винаги да бъде почитан. Това е най-важното, което искаме да кажем за всички българи", сподели Христо.

Учениците, които взеха участие във филма, бяха избрани с кастинг. В сценария бяха включени части от есета на настоящи и бивши ученици.

"Филмът ме накара да оценя всички тези неща - като града ни, Апостола, доста по-душевно, и ми помогна да се оценя като карловка", коментира Полина Димова.

"Радвам се, че идеята дойде от нас и ние отново успяхме да въплътим неговите качества", допълни дванайсетокласничката Ева Караиванова.

Според директора на училището филмът е начин да бъде представено голямото поклонение на карловци към Апостола.

"Апостоле на мойта вяра, Апостоле, който ни даваш сили да преобърнем времето", каза Мариана Манчева.

Филмовата импресия ще бъде представена тази вечер пред жителите и гостите на Карлово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА си осигури бюджета за следващия сезон
ЦСКА си осигури бюджета за следващия сезон
НБА - резултати
НБА - резултати