НОВИНИ

Депутатите решават за втората пенсия

Николай Минков
от Николай Минков
12:20, 18.02.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещето на вторите пенсии се решава в парламента, след като депутати обсъждат на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Новите текстове предвижда въвеждането на 3 вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове - пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

С искри започна днешния пленарен ден, след като от левицата поискаха в дневния ред да бъде вкарана точка, която да задължи премиера и кмета на столицата да дойдат в парламента и дадат повече разяснение около случая със загиналото от токов удар 16-годишно момче.

Последваха две гласувания, при които предложението на БСП не беше прието. Напрежението между управляващи и опозиция продължи при разглеждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване след като БСП попитаха защо в пленарната зала не е социалният министър, за да участва в дебатите на толкова важен законопроект.

От БСП предложиха непосредствено преди пенсионирането всички, които се осигуряват в универсалните пенсионни фондове да решават дали да преместят своите партиди в държавния фонд "Пенсии" към НОИ, а в последствие, ако пожелаят, да върнат партидите си в частните фондове.

Срещу това предложение се обявиха и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е от ДПС, и управляващите от ГЕРБ.

"Не 5 години, а по време когато настъпва пенсионирането, тогава тези лица трябва да взимат това решение. Това е нашето предложение да защитим осигурените лица, а не пенсионно-осигурителните дружества. И аз искам да кажа, че визията на нашата парламентарна група е такава - защита на обикновените работещи, които са задължени да внасят по този пенсионен стълб. Те не избират дали да внасят, те са задължени", каза Надя Клисурска от "БСП за България".

"Аз разбирам вашата идея да бъде свръхзащитена интереса на осигурените лица, но трябва да има отделни инструменти за реализиране на тази гаранция, трябва да има отделни гаранционни фондове, а такова нещо вие не предлагате във вашите текстове. Предлагате откъслечно индивидуални какви предложения, които по никакъв начин не се вписват във философията на предложения от вносителя проект", заяви от своя страна Хасан Адемов от ДПС.

"Какво предлагате вие? До последния момент, произволно, осигурените лица в универсален пенсионен фонд да могат да прехвърлят осигуряването си във фонд "Пенсии" - до последния момент и без ограничения. Това звучи много добре популистки, но това е един небалансиран подход, защото непрекъснатото и произволно прехвърляне на тези средства би довело до компрометиране елементите на пенсионната система, до нарушаване на нейната стабилност", каза Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
148 г. от гибелта на Апостола: Ученици снимат филм за Левски
148 г. от гибелта на Апостола: Ученици снимат филм за Левски
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати