НОВИНИ

Предлагат да започне фаза 4 на ваксиниране - на възрастни и хора с хронични заболявания

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 18.02.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Националният ваксинационен щаб предлага да се премине към четвърта фаза на имунизиране срещу COVID-19 – възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това каза председателят на щаба проф. Красимир Гигов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

"В момента ваксинационният план застъпва хора от втора и трета фаза. Втора фаза е почти приключила, остават някои контингенти от трета фаза, но се очаква и голям брой ваксини. До края на месеца около 100 000 ваксини, а следващия повече. Освен това, със заповед на г-н министъра бяха определени съответни имунизационни пунктове в цялата страна, което позволява да се разшири гамата от провеждани ваксинации. В тази връзка Националният ваксинационен щаб предлага на г-н министъра да се премине към четвърта фаза. Четвърта фаза, това с възрастни хора над 65 години, както и тези с хронични заболявания", поясни той.

Утре в страната ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Вече има и предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. "Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране", увери той.

Няма регистрирани случаи от новите южноафрикански и бразилски видове на коронавируса

В началото на седмицата компанията „Джонсън и Джонсън“ подаде заявление за одобрение, като очакванията са оценката да приключи към средата на март. „Ако становището е положително, Европейската комисия ще може да издаде разрешение за употреба на четвърта ваксина в ЕС. Тази ваксина е еднодозова, което ще бъде облекчение“, посочи Кирилов.

Продължава разглеждането на документите на още две ваксини.

За руската ваксина продължават консултациите между Европейската агенция по лекарствата и консултантската компания, която коминукира с европейските институции. Все още няма подадени документи за тази ваксина, но се очакват следващите седмици, посочи Богдан Кирилов.

Вижте повече в репортажа на Мая Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолог за онлайн обучението: Прекали се с говоренето за COVID, няма аналог на живата класна стая
Психолог за онлайн обучението: Прекали се с говоренето за COVID, няма аналог на живата класна стая
Порто наказа слаб Ювентус и взе ценен аванс преди реванша
Порто наказа слаб Ювентус и взе ценен аванс преди реванша