НОВИНИ

Няма регистрирани случаи от новите южноафрикански и бразилски видове на коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 18.02.2021
Чете се за: 05:55 мин.
Още
Слушай новината

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко число с необходимата загриженост и тревога“, заяви в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак. Нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо: има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“, допълни той.

1246 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 11545 теста, показват данните на Единния информационен портал.

„51 години е средната възраст на новодиагностицираните. 43 лица са под 19 години. Общият брой на заразените е 233343 от началото на пандемията. 3613 са настанени в лечебни заведения. 296 са настанени в интензивни структури. 565 са излекувани. Общият брой на излекуваните е 198889. 41 са починали. 9744 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите“, отчете министърът.

„40% са заети леглата за неусложнени пациенти. Заетостта на интензивните легла към днешна дата е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти са в Благоевград - 81%, 57% - в област Плевен“, допълни той.

В последните седмици няма особена динамика и в ситуацията на Балканите и в Европа. По заболяемост България запазва 25-о място в Европа и 5-о на Балканите. По смъртност страната ни се нарежда на 15-о място в Европейския съюз.

България, Гърция и страните от Скандинавието, без Швеция, все още остават в светлата зона в Европа. Най-тежко остава положението в Португалия и Чехия, някои от страните от Бенелюкс, обобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

14 области в страната са в червената зона по заболеваемост. 10 са в областта с оранжев цвят.

„Продължават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти“, каза още доц. Кунчев.

По думите му разликата в заболелите се дължи на това, че процентът на положителни за британския вариант на COVID-19 в Кюстендил е твърде висок. Засега обаче неговото разпространение е сравнително бавно, няма как да бъде спряно, обясни доц. Кунчев и поясни, че всее още у нас няма регистрирани от новите варианти на коронавирус от Южна Африка и Бразилия.

Тенденцията е на нарастване на случаите на коронавирус, потвърди и председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генералмайор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В момента в сравнение с миналата седмица има нарастване с 24% на базата на 100 000 души. Намираме се на нивата от 22 октомври миналата година, но прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Още се намираме във фазата на по-бавно нарастване“, поясни той. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември миналата година, показват още данните.

Предлагат да започне фаза 4 на ваксиниране - на възрастни и хора с хронични заболявания

Вече има предварителни очаквания за количествата ваксини, които ще пристигнат в България през март. Страната ни очаква над 500 000 дози, което ще позволи да бъде ускорен процесът на ваксиниране, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Утре ще пристигнат 57 600 дози от Оксфордската ваксина. До края на този месец очакваме общо 240 000 дози от ваксините.

Ваксинационният щаб предлага да се премине към четвъртата фаза от националния план, в която са включени възрастните хора, съобщи проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и ръководител на Националния ваксинационен щаб

„До края на месеца около 100 000 ваксини, а следващия повече. Освен това, със заповед на г-н министъра бяха определени съответни имунизационни пунктове в цялата страна, което позволява да се разшири гамата от провеждани ваксинации. В тази връзка Националният ваксинационен щаб предлага на г-н министъра да се премине към четвърта фаза. Четвърта фаза, това с възрастни хора над 65 години, както и тези с хронични заболявания“, поясни той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС дава строителството на стадион "Георги Аспарухов" на концесия
ММС дава строителството на стадион "Георги Аспарухов" на концесия
Трус от 5,6 разлюля Югозападен Иран, има ранени
Трус от 5,6 разлюля Югозападен Иран, има ранени