НОВИНИ

Облачно в петък и дъжд през уикенда

bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 18.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за съществено повишение на минималните температури. След минус 14° в София вчера, тази сутрин термометрите показаха минус 3°. Най-студено е било в Чирпан и Гоце Делчев, но след поредицата ледени дни, вече има и райони с температури над нулата - 3° в Ловеч.

Повишение предстои и при максималните температури, в по-голямата част от страната между 5 и 10°, в София - 6°. Облачността ще е променлива, по-често значителна в източната половина на страната, включително и по Черноморието. Там ще има слаби превалявания от дъжд и сняг. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър.

През нощта вятърът ще се ориентира от североизток и ще отслабне. На отделни места в Централна и Югоизточна България ще превали дъжд и сняг. Минималните температури в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, на места в котловините на Югозападна България до минус 8°.

Утре след обяд в Западна България ще започне заоблачаване, което до полунощ ще обхване почти цялата страна. В Дунавската равнина и Горнотракийската низина през по-голямата част от деня ще има ниска облачност или мъгла. Максималните температури ще бъдат от около 1°, в североизточните райони до 11° в крайните югозападни.

В планините сутринта ще има слаби превалявания от сняг, но облачността ще намалее и през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево. В масивите от Западна България обаче отново ще се заоблачи. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури в планинските курорти ще бъдат от 0° на Алеко, 1-2° в Пампорово и Боровец, до 6° в Банско. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

Все така много студено ще остане в Североизточна Европа. В Полша има условия за поледици. Проливни валежи от дъжд се очакват и утре на места във Франция и на Британските острови. Дъжд и сняг ще превалява утре главно в югоизточните райони от Балканите.

У нас през почивните дни се очаква затопляне. Ще има променлива облачност, по-значителна в събота, когато на отделни места ще превали слаб дъжд. Съществено повишение на максималните температури се очаква в понеделник и особено във вторник, което обаче няма да засегне районите с мъгли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шифрин води в гиганския слалом, Вукадинова е 44-а
Шифрин води в гиганския слалом, Вукадинова е 44-а
Съдът обяви нищожността на разрешението за строеж на „Алепу вилидж"
Съдът обяви нищожността на разрешението за строеж на „Алепу вилидж"