Вълчев: Учениците се връщат в клас с желание. Настроението е като за първи учебен ден

от БНТ
19:20, 19.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Учениците се връщат в клас с желание. Настроението е като за първи учебен ден. Да, пропуски има – те зависят от възрастта на ученика, ангажираността на родителите с обучението му, от способността му за самостоятелно учене.

Това каза в предаването "Още от деня" министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че няма изоставане спрямо предходните години на скоростта на преподаване на различните теми.

"В 1-ви и 4-ти клас няма по-малко присъствено обучение средно дни от предходни години. 313 училища избраха да учат през юни за сметка на декември и единствено при тях има три седмици тематично изоставане. Но като цяло в начален етап няма такова“, обясни Вълчев.

Той подчерта, че е най-важно прякото взаимодействие с учителя. А изследванията показват, че по-бързо пада мотивацията за учене в електронна среда, губи се и социализацията. В този смисъл е важно учениците да се върнат и се радвам, че това се случва, каза министър Вълчев.

Уточни, че при рязко влошаване на епидемичната обстановка, системата във всеки един момент може да премине към обучение в електронна среда. В момента над 60% от системата учи присъствено. Над 1000 деца в момента имат подадени заявления за обучение в електронна среда, което е 2,4% от общия брой ученици, които са 700 000.

Министър Вълчев заяви, че няма да предлага на Народното събрание отмяна на външното оценяване. То е необходимо.

Той съобщи, че 24% от учителите са заявили желание да се ваксинират. Две трети от тях са ваксинирани. Възможността за ваксиниране на всеки един учител остава отворена. Основната част от задръжките в учителите e предпазливост.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът отказа намаляване на присъдите на Ахмед Муса и имамите
Съдът отказа намаляване на присъдите на Ахмед Муса и имамите
Пламен Марков: Никога не е стоял въпрос за обединение с ЦСКА 1948
Пламен Марков: Никога не е стоял въпрос за обединение с ЦСКА 1948