НОВИНИ

148 години от гибелта на Васил Левски: Политици цитираха вечните му думи

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 19.02.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Слушай новината

148 години от гибелта на Апостола, днешните политици цитираха вечните му думи. Президентът и премиерът използваха социалните мрежи, за да отбележат годишнината.

Днес България се прекланя за гения на българското национално освободително движение, за Апостола, който даде живота си, за да се сбъдне неговата идея за чиста и свята република. От ранните часове на деня ученици, родители, възрастни хора и политици положиха венци пред паметника на Васил Левски.

"Да не забравяме този велик българин за какво се е борил и за какво е дал живота си и за какво е умрял", каза Тервел Пулев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева призова да пазим завета на Апостола.

"Трябва да черпим сили от неговия дух, от неговата любов към България. Всички трябва да помнят това. Децата ни трябва да помнят това, което той ни завеща, идеята за чиста и свята република. Днес коленичим пред него. Сякаш се преплитат минало с настояще. И трябва да помним своята история, за да можем да градим бъдещето си", каза тя.

Паметта на Левски почете и държавният глава Румен Радев, като се обърна с послание към българите.

"Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за България. На всеки от нас се пада дял от съдбата на България, дори когато е далеч или когато нуждата го е прогонила от родината. Но успехът зависи, както казва Апостолът, „от дружните наши усилия". Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа". Сега е моментът всички ние с дружните наши усилия да обърнем времето", каза президентът Радев.

Министър-председателят също почете Апостола в социалните мрежи. Той написа: "Дела трябват, а не думи. Поклон!"

Според вицепрезидента Илияна Йотова 148 години след смъртта му заветът на Левски не е изпълнен.

"За съжаление 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но става въпрос за вътрешната ни свобода. Доколко сме силни, доколко наистина народното дело е преди всичко, както той ни завеща. Доколко сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да искаме в тази посока и още много какво да работим", заяви Илияна Йотова.

Въпреки че заради пандемията официалните тържества бяха отменени, политици поднесоха цветя пред паметника на Левски.

"Поклон на Апостола. Наш дълг обаче е да сбъднем мечтите му и идеала му за България. Ако изпълним идеала му, това ще бъде най-голямото признание за делото му и гаранция за добруването на народа ни", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Да сведем още веднъж глава в почит на Апостола, както всички го наричаме, и да се опитваме по-голяма част, дай Боже, всички неща, които ни е завещал, да ги въплъщаваме в реалността", каза лидерът на Воля Веселин Марешки.

Регистрирани за предстоящия парламентарен вот партии и коалиции също почетоха паметта на Левски.

Според главния прокурор и вътрешния министър, ако спазваме заветите на Апостола, България ще бъде една по-добра държава.

"Винаги е било трудно да пазим заветите на Апостола, но единственото сигурно е, че ако ги спазваме, ще живеем по-добре и ще бъдем по-добри и ще има една по-силна България", каза главният прокурор Иван Гешев.

"Не този ден. Всеки ден трябва да се сещаме за неговите идеали и да сведем глава", заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зографски с най-добро класиране за сезона в Световната купа
Зографски с най-добро класиране за сезона в Световната купа
Академичната общност на НСА почете паметта и делото на Апостола
Академичната общност на НСА почете паметта и делото на Апостола