НОВИНИ

Започва разпределянето на COVID ваксини към личните лекари. Кой може да се ваксинира сега?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:39, 19.02.2021
Чете се за: 05:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Започна разпределянето на антиковид ваксините при личните лекари, съобщиха от Здравната каса. От там напомниха, че за всяка поставена доза, на личните лекари ще се заплаща по 10 лв. Стартът на четвърта фаза от ваксинационния план започна преждевременно днес в "Пирогов" заради отлив на желаещи от предишните две фази.

Междувременно на работно съвещание премиерът Бойко Борисов разпореди паралелно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се осигури "зелен коридор" за всички желаещи да се ваксинират, докато хората от приоритетните групи се колебаят.

Опашки от желаещи за ваксиниране се извиха днес пред "Пирогов". Хората, които се бяха записали предварително, се редяха на една опашка, а останалите - на друга, но далеч по-дълга.

До края на седмицата всички, които попадат в първите четири фази от Националния ваксинационен план, могат да се ваксинират с "Астра Зенека" в болницата за спешна помощ. Включително хора над 65 години, както и лица с хронични заболявания. Желаещите да се запишат могат да го направят на място в един от петте пункта или по телефон на 0878253321 или 070010037. Паралелно с това ще продължи и имунизацията на хората от втора и трета фаза.

"Два от общо всичките пет се намират на територията на "Пирогов", отделени са от другите дейности на центъра. В тях се извършва имунизация от втора и трета фаза, от днес сутринта с разрешение на РЗИ започна имунизация и на четвърта фаза. Това са пациенти над 65 години и с хронични заболявания. Всички фази ще вървят паралелно. Разполагаме с "Астра Зенека" и с нея имунизираме", каза управителят на медицински център "Пирогов" д-р Силвия Чолакова.

За да бъдете ваксинирани в "Пирогов", трябва да носите лична карта, а по желание и документи за придружаващи заболявания. Преди ваксинирането попълвате информирано съгласие за ваксинация.

Ваксинирането пред "Пирогов" ще продължи до края на седмицата от 8.30 до 17.00 часа.

Тази сутрин и пред РЗИ-Пловдив се изви опашка от чакащи да се ваксинират. Някои чакаха за първа доза на ваксината на "Астра Зенека", а медици - за втора доза с "Пфайзер". Имунизации се правят и в още в 20 кабинета, в ДКЦ-тата и болниците в града.

"Успяхме да се убедим взаимно, че цялата фирма трябва да сме ваксинирани, за да може да има спокойствие във фирмата, за да може да има спокойствие и за хората, с които общуваме", каза служителят в рекламна фирма Христо Тепавичаров.

На заседание на националния оперативен щаб премиерът Борисов поиска ускоряване на ваксинацията у нас.

"Искам по 10 000 минимум на ден да се ваксинират, за да може тези стотици милиони, които дадохме за ваксина, да не стоят по складове и да се бавим и да чакаме някой, всеки, който желае да бъде ваксиниран. Четвърта фаза трябва да я обедините с всички желаещи да се ваксинират, след като с медицинските лица сме приключили, всички желаещи да се ваксинират. Още повече събота и неделя сме имали по 70 човека ваксинирани. РЗИ-тата, ваксинационният щаб събота и неделя на макс трябва да ваксинирате, освен първите фази и желаещите. Защо хора, които желаят, да не могат да си сложат днес ваксина, а ние да кандардисваме, да молим и тези, които се записват идват 10%, това ми докладва Балтов в "Пирогов", от 100 процента записани идват 10% да се ваксинират", каза премиерът Борисов.

"Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини, а информацията, която имаме за март от производителите и от ЕК, е за поне 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвърта фаза от националния ваксинационен план", заяви изпълнителният директор по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

И здравният министър Костадин Ангелов потвърди в Народното събрание, че са осигурени достатъчно ваксини.

"Не мога да се съглася, че броят на ваксините не е достатъчен. Толкова дози има, че от всеки вид ваксини да могат да бъдат ваксинирани по 3 милиона български граждани", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Вчера във Фейсбук страницата си здравният министър похвали д-р Аглая Цонева от Пловдив, че успява да ваксинира по 50 човека на ден.

Общо 318 са пунктовете в цялата страна, в които ще се правят ваксинации срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Марков: Никога не е стоял въпрос за обединение с ЦСКА 1948
Пламен Марков: Никога не е стоял въпрос за обединение с ЦСКА 1948
Традиционно факелно шествие в памет на Апостола премина в Бургас
Традиционно факелно шествие в памет на Апостола премина в Бургас