НОВИНИ

Конференция по сигурността: Джо Байдън за рестарт на трансатлантическите отношения

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:39, 19.02.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дистанционно световни лидери се срещат на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността. По-малко от месец след встъпването си в длъжност американският президент се обърна директно към европейските лидери. Джо Байдън се обяви за рестарт на трансатлантическите отношения.

За първи път от 58 години центърът на Мюнхен е необичайно пуст по време на Конференцията по сигурността. Един от най-значимите и най-охраняваните форуми премина изцяло във виртуален режим.

Шест пъти Джо Байдън е присъствал на Мюнхенската конференция.

"Ние ще се върнем", казва Джо Байдън. Това беше посланието му на форума преди две години. Тогава той участва не като политик, а като американски гражданин.

"Държа на думата си. Днес изпращам ясно послание на света - Америка се върна. Трансатлантическият съюз се върна. Партньорството между Европа и Съединените щати, според мен, трябва да остане крайъгълният камък през 21 век", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Отношенията между САЩ и Европа обаче доста са се променили, откакто Байдън беше вицепрезидент. Според статистиката Китай е изместил САЩ като търговски партньор на Европа през изминалата година. Друго предизвикателство, с което ще трябва да се справи администрацията на Байдън, са разногласията с Берлин за "Северен поток 2".

"В Германия ние казваме не са достатъчни само хубави думи, необходими са и добри дела. В Трансатлантическото сътрудничество това може да бъде доказано", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Руският президент не участва в конференцията. Кремъл отмени участието заради реакциите на Белия дом по случая "Навални".

Във форума се включиха френският президент и британският премиер. Както и генералните секретари на ООН и НАТО, председателят на Европейската комисия и на Световната здравна организация. Участва и създателят на Майкрософт Бил Гейтс.

"Ако говорим за сигурността, трябва да мислим за сигурността мащабно. Не само за армии, за военни действия, предотвратяването на ядрени войни. И това е изключително важно. Но правителство трябва да си сътрудничат, за да предотвратяват трагедии като пандемията и като климатичните промени", каза Бил Гейтс.

Обикновено на Мюнхенската конференция има над 120 оратора. Във виртуалния формат броят им беше драстично намален. Липсват и двустранните срещи, които при нормални условия са над 2000.

По традиция Мюнхенската конференция продължава няколко дни. Този път форумът ще продължи няколко часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пететажна болница в Русе остана без асансьор
Пететажна болница в Русе остана без асансьор
Пътнически влак блъсна тир на жп прелез в Лом
Пътнически влак блъсна тир на жп прелез в Лом