НОВИНИ

Илхан Кючюк: Има голямо неразбиране между нашите искания към Скопие и техните очаквания

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 19.02.2021
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Като постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония имам своята отговорна позиция, което изисква да координирам цялостната политика на ЕС, но от друга страна, това, че съм български политик, по никакъв начин не пречи на разговора, а дава възможност да се влезе в емоционалния разговор за отношенията между двете страни.

Това заяви в предаването "Панорама" евродепутатът Илхан Кючюк. И допълни, че това му дава силен инструмент да поставя проблеми, които го притесняват.

"Аз поставих пред всички официални представители въпроса със запаленото българско знаме, оскверняването на символи, но със същата тежест и със същите аргументи поставих и правата на българските граждани, на хората, които се чувстват с българско самосъзнание, както и правата на всички останали малцинствени групи", допълни Кючюк.

Той беше категоричен, че не можем да говорим за човешки прави и свободи само когато предстоят избори, или само когато е важно от гледна точка на един или друг интерес. Човешките права и свободи са важна част от доклада за напредъка на Република Северна Македония.

Според него Скопие са готови на разговор, който трябва да бъде проведен между двете страни. Но има едно голямо неразбиране между нашите искания към тях и техните очаквания. По думите му, от блокирането и лошите съседски взаимоотношения няма печелещи - всички са губещи. Кючюк беше категоричен, че не може под претекст, че ще има избори, да бъде спирана работата на съвместната историческа комисия.

"Историята обаче не бива да превзема целия разговор за бъдещето на Република Северна Македония. Свързаността - инфраструктурна, дигитална, междучовешка трябва да продължи. И тук Европа може да бъде в помощ", допълни евродепутатът.

Европейската комисия направи две много важни неща. Първото е общата ваксинационна политика и поръчването на ваксини от името на всички. Противното би означавало ваксинационен национализъм. Второто е ваксинирането на всички европейски граждани, каза Илхан Кючюк.

Но според него ЕК много късно е започнала да преговаря с фармацевтичните компании. Разговорът за Европа понякога изисква и доза критицизъм. Това не означава, че сме антиевропейци, а искаме да направим Съюза по-работещ, по-ефикасен и функционален.

"Европа няма да ни реши тежките проблеми, свързани със здравеопазването, с всички сектори, които имат нужда от реформиране, но пандемични кризи като тази изискват координация на европейско ниво и тук очаквам българският глас да бъде чут и изразен", каза още българският евродепутат.

Васил Левски има своето голямо измерение в националния ни пантеон, но погледнато в европейски план – той има своето огромно измерение и в цивилизационното развитие на европейската идея, посочи Илхан Кючюк.

Гледайте още от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меган и Хари окончателно се оттеглят от кралските си задължения
Меган и Хари окончателно се оттеглят от кралските си задължения
Атанас Атанасов: Няма да участваме в правителство начело с Борисов и Нинова
Атанас Атанасов: Няма да участваме в правителство начело с Борисов и Нинова