НОВИНИ

Техническа неизправност или грешка на шофьора - основните версии за трагедията на "Струма"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 23.11.2021
Чете се за: 05:55 мин.
Общество
Слушай новината

Внезапно възникнала неизправност или грешка на шофьора са двете водещи версии на разследващите за тежката катастрофа. От огледа става ясно, че автобусът първо се е отклонил и ударил в дясната част на пътя и се е чул взрив.

Какво знаем до момента: 4 автобуса с македонска регистрация са влезли у нас през "Капитан Андреево". Пътували са към Скопие. Три от автобусите са се движели с 15-20 минути преднина пред автобуса, който катастрофира.

На около километър след завоя край село Боснек при спускане надолу автобусът първо тръгва рязко надясно, удря се в дясната мантинела, отклонява се рязко вляво, удря се в разделителната мантинела. Чува се взрив, автобусът се възпламенява.

Все още не може да се каже какво е причинило катастрофата.

Разследващите работят по две основни версии - внезапна техническа неизправност на автобуса, което включва вероятност за спукана предна дясна гума или грешка на водача, на когото е възможно да му е прилошало или да е заспал. Прави впечатление, че липсва спирачен път.

В автобуса са пътували предимно млади хора, които са живеели в чужбина и са се върнали след дълъг почивен уикенд в Република Северна Македония. Това разказва пред БНТ екскурзоводът Денис Халидов, който се е срещнал с групата в неделя в Истанбул. Фирмата собственик на автобуса е един от най-големите туроператори в югозападната ни съседка, допълни още той.

11-членно семейство е сред загиналите на АМ "Струма"

"Хубави автобуси имат, така че според мен трябва да е технически изправен. Но едно е да го гледаш, друго е да мине технически преглед. Много е възможно според мен да е заспал шофьорът. Тъй като в 2 през нощта, затова трябва екскурзоводът винаги да е буден. Шофьорите бяха на средна възраст", казва Халидов.

Малко след като е станал инцидентът на магистрала "Струма" на мястото идва Васко Пиргов от Областната администрация в Перник, който има собствената версия за случилото се:

"Има едно разклонение, една чешма със знак, който упоменава това нещо. Той е влязъл там и от знака е спукал предна дясна гума, автобусът продължава да се влачи, има разлив на гориво. И тъй като е работило парното на автобуса и оттам идва аварията, с която започва пожарът", смята Пиргов.

Трагедията на АМ "Струма": Разказ на експерт, пристигнал първи на мястото

Установено е, че автобусът е имал двама водачи, но се предполага, че нито един от тях не е оцелял. Имало е взрив, но не е ясна още причината за него. Това обявиха от Националната следствена служба, откъдето поеха разследването на случая. Заедно с представители на прокуратурата в Република Северна Македония, на мястото дойде и ръководителят на службата Борислав Сарафов.


"Въпросът е от какво е причинен този взрив. Дали от взрив в автобуса или е взрив, който е причинен от удар в мантинелата. Отново стигаме до основните версии - дали е техническа неизправност, или човешка грешка.

А останалите три автобуса, те колко по-напред са се движили.

Те са били на една фирма превозвач, но са се движили на разстояние 15-20 минути един от друг, не са били компактен конвой", каза Сарафов.

Борислав Сарафов и прокурори от РСМ: Имало е взрив в автобуса, жертвите се идентифицират

Вилма Русковска, ръководител на специализирана прокуратура Република Северна Македония, каза: На мястото се намира и собственикът на фирмата превозвач. За малко говорих с него. Той каза, че вече 20 години има транспортна фирма, досега е нямал инциденти. Но ние ще изземем документацията за всички автобуси - кога са регистрирани, кога са били на технически преглед и ще ги изпратим на българските колеги.

Главният прокурор на Република Северна Македония и говорителят на българския главен прокурор разговаряха с пострадалите при инцидента пътници, настанени в болница Пирогов.

"Разговаряхме с всички пострадали. Контактни са и всички са извън опасност за живота", каза Любомир Йовевски, главен прокурор на РСМ.

"Единственото, което казват, е, че всичко е станало за секунди", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Разследващите са поискали от македонските си колеги и биологичен материал от близки на пътувалите в автобуса, за да могат да се идентифицират жертвите. Разпитват се и свидетели на инцидента.

Разследващите от двете страни - главният прокурор на Република Северна Македония и Борислав Сарафов са се разбрали, че в най-кратки срокове българската страна ще получи цялата документация за автобуса.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" - ВИЖТЕ ТУК

Репортери: Иво Никодимов, Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Левски подписа с Цунами
Официално: Левски подписа с Цунами
Премиерите на България и РСМ: София и Скопие са съпричастни в обща трагедия
Премиерите на България и РСМ: София и Скопие са съпричастни в обща трагедия