НОВИНИ

Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-отдалечената галактика, наблюдавана някога

Това е забележително ярка звездна система, съществувала само 290 милиона години след Големия взрив

телескопът джеймс уеб откри отдалечената галактика наблюдавана
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:19, 04.06.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Още
Слушай новината

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" откри обект, който изглежда е най-новият рекордьор за най-отдалечената известна галактика, съобщава АФП. Това е забележително ярка звездна система, съществувала само 290 милиона години след Големия взрив, обявиха от НАСА.

Откакто влезе в действие през 2022 г., телескопът "Джеймс Уеб" постави началото на нова ера на научни пробиви, надничайки по-далеч от всякога в далечните краища на Вселената - което означава също, че той гледа назад във времето.

Последното откритие има "дълбоки последици" за разбирането ни за т.нар. "космическа зора", обясниха изследователите.

Международен екип от астрономи за пръв път забеляза галактиката, наречена JADES-GS-z14-0, в началото на 2023 г., но се нуждаеше от допълнителни наблюдения, за да се увери, че тя наистина е рекордьор, обявиха учените в съвместно изявление.

"Източникът беше изненадващо ярък, което не бяхме очаквали за толкова отдалечена галактика, и беше много близо до друга галактика, така че двете изглеждаха като част от един по-голям обект", разказаха Стефано Карниани от Скуола Нормале Супериоре в Италия и Кевин Хейнлайн от Университета в Аризона.

По времето, когато светлината от най-отдалечените галактики достига Земята, тя е разтеглена от разширяването на Вселената и изместена към инфрачервената област на светлинния спектър, която "Джеймс Уеб" е оборудван да наблюдава с безпрецедентна яснота.

За да бъде сигурен в своята хипотеза, екипът е провел потвърдителни наблюдения през октомври и след това през януари - първо с основната камера на "Джеймс Уеб", наречена NIRCam, а след това - с NIRSpec, която анализира спектъра на светлината от даден обект, за да определи физическите му свойства.

JADES-GS-z14-0 с лекота подобрява предишния рекорд за най-стара известна галактика, който се държеше от JADES-GS-z13-0, съществувала 320 милиона години след Големия взрив.

От изображенията беше определено, че галактиката е с диаметър 1600 светлинни години, което предполага, че светлината идва предимно от млади звезди, а не от излъчване в близост до растяща свръхмасивна черна дупка.

"Тази звездна светлина предполага, че галактиката е с маса няколко стотици милиони пъти по-голяма от масата на Слънцето“, казват изследователите. "Това повдига въпроса как природата може да създаде такава ярка, масивна и голяма галактика за по-малко от 300 милиона години?"

По-нататъшният анализ на светлинните емисии показва наличието на кислород - още едно изненадващо откритие, което според астрофизиците сочи, че "няколко поколения много масивни звезди са изживели живота си още преди да наблюдаваме галактиката".

Взети заедно, наблюденията на JADES-GS-z14-0 опровергават астрономическите прогнози за това как са изглеждали най-ранните галактики след Големия взрив преди 13,8 милиарда години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха мъжа, пострадал при маневра на влак на Централната гара в София
Изписаха мъжа, пострадал при маневра на влак на Централната гара в София
Код жълто за опасно време
Код жълто за опасно време