НОВИНИ

ТЕЛК комисиите да получава по 100 лв. за предсрочно издадено решение?

Предложението ре на Министерството на здравеопазването и е публикувано за обществено обсъждане

телк получава 100 предсрочно издадено решение предлага министерството здравеопазването
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 16.10.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването. Предложението е направено в проект за нормативна промяна, публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

В момента стойността за влязло в сила експертно решение на ТЕЛК, изготвено от комисията предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което няма подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия, е 60 лв.

В мотивите към предложението за промяна е припомнено, че от март тази година са в сила промени, чиято цел е преодоляване на значителното забавяне на експертизата, която в някои комисии достига до три-четири години, обобщава БТА. Според тези промени ТЕЛК трябва да има във всички държавни и общински многопрофилни болници (с изключение на ведомствените лечебни заведения) и в комплексните онкологични центрове. В университетските болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала трябва да функционират най-малко две ТЕЛК.

Към момента в Министерството на здравеопазването са постъпили доклади от всички регионални здравни инспекции относно откриване на ТЕЛК и окомплектоването им с лекари, в които е посочено, че в повечето области на страната има затруднения при изпълнение на тази разпоредба, включително и отказ на повече от 20 болници да разкрият ТЕЛК, или сред вече създадените комисии се наблюдава нежелание да започнат да функционират, а някои от тях дори заявяват категоричен отказ да осъществяват тази дейност.

Заработи ли ситемата за разпределение на заявленията за ТЕЛК?

Основният мотив, който се изтъква в докладите, е непривлекателността на този лекарски труд на фона на прекалено ниското заплащане. Лекарите в ТЕЛК, които работят по основен трудов договор в комисията, получават средно около 1200 - 1300 лв. месечно, се посочва още в мотивите към предложението за промяна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор без книжка и с над 3 промила алкохол опита да подкупи полицаи в Кърджали
Шофьор без книжка и с над 3 промила алкохол опита да подкупи полицаи в Кърджали