НОВИНИ

10 дни преди старта: Системата за разпределение на заявленията за ТЕЛК не е готова

74 нови ТЕЛК-ове са разкрити в държавните и общински болници - така общият им брой в страната става 146

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:23, 11.06.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

74 нови ТЕЛК-ове са разкрити в държавните и общински болници. Така общият им брой в страната става 146. От 21 юни към тях на случаен принцип трябва да постъпват заявления за освидетелстване от цялата страна.

Десет дни преди старта обаче системата за случайно разпределение се доработва и все още не е тествана.

3700 души в Русенско са подали заявления за явяване на ТЕЛК, но още нямат определена дата. Сред тях е 60-годишната Росица.

"Нищо не съм получила. 1 година и 4 месеца стана. Диабетичка съм, с лек удар съм и гуша имам", коментира Росица Върбанова.

За да не чакат хората като Росица, през март правителството задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а университетските по две експертни комисии. За да няма злоупотреби, беше решено, че освидетелстването ще става по документи. А заявленията за явяване на ТЕЛК ще се разпределят на случаен принцип от система, която трябва да заработи на 21 юни.

"Системата е в процес на разработка. В процеса на разработка ще бъде извършено и тестване. Тримесечният срок ще бъде спазен", заяви Ани Александрова, директор на НЕЛК.

След като стартира системата ще разпредели на случаен принцип всички заявления за освидетелстване, които са качени в информационната база данни.

"Идва в Русе и подава документи за преосвидетелстване лицето хикс. Тези документи могат да бъдат разпределени примерно във Варна или в София", добави д-р Чавдар Вълчев, директор на Дирекция "Медицински дейности", РЗИ - Русе.

Силвия от София е подала документи за освидетелстване на 13-годишната си дъщеря в края на миналия месец.

"Комисията, която е гледала до този момент дъщеря ми, познава състоянието ѝ. Там, където ще се яви, в Русе или във Варна, никой не познава състоянието ѝ. Тя е трета група. Не се знае дали сега ще има и тази трета група", коментира Силвия Арсенова.

"Когато няма да го виждаш, а само хартията е твоят ориентир това означава, че много неща ще бъдат пропуснати и много хора ще бъдат ощетени. Може да видите на епикриза, описана така подробно, даваща ясна представа какво е състоянието на човека. Така може да видите и епикриза, описана с три думи, която нищо не обяснява", заяви Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Заради случайното разпределение регионалните картотеки на медицинската експертиза трябва да сканират всички досиета, които не са качени в електронната база данни.

"Допълнителни средства, допълнителен труд, но засега не се отпускат хора допълнително да работят. Медицински експертни досиета на пациенти ще бъдат насочвани на хартия към съответния ТЕЛК, към който те са разпределени", допълни д-р Чавдар Вълчев, директор на Дирекция "Медицински дейности", РЗИ - Русе.

"Като изпращането на преписките ще става за сметка на РЗИ", каза още Ани Александрова, директор на НЕЛК.

Връщането на документите ще е за сметка на болницата, към чиито ТЕЛК са изпратени. Не стана ясно как пациент от София ще може да изпрати допълнителни документи в Русе, ако ТЕЛК ги поиска. Иначе срокът за освидетелстване е до 3 месеца след подаване на заявлението.

По темата работиха: Альоша Шаламанов и Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна с убедителна победа в последната си контрола преди Евро 2024
Украйна с убедителна победа в последната си контрола преди Евро 2024
Тихомир Грозданов стана помощник треньор на България за Купа „Дейвис“
Тихомир Грозданов стана помощник треньор на България за Купа „Дейвис“