НОВИНИ

Как се разпределят мандатите в 50-ото Народно събрание?

Кои са знаковите лица, които се завръщат в парламента и кои го напускат

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:24, 11.06.2024 (обновена)
13969
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателните резултати от вота вече са ясни. Седем партии влизат в новия парламент при рекордно ниска избирателна активност - едва една трета от българите с право на глас са отишли до урните в неделя.

Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС. Категорично след тях се нарежда Движението за права и свободи. Трети остават от ПП-ДБ със сериозна разлика спрямо победителите.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се подреждат съответно на четвърто, пето и шесто място. Най-малката партия в 50-ия парламент ще бъде изненадата на вота - "Величие".

И макар Централната избирателна комисия все още да не е обявила официалното разпределение на депутатските места се очаква ГЕРБ-СДС да имат 68 народни представители, с един по-малко от предишния парламент.

ДПС увеличават броя на депутатите си с 11, ПП-ДБ губят 25 депутатски банки, а БСП 4. Повече депутати ще имат "Възраждане" и "Има такъв народ". "Величие" ще вкарат в парламента 13 народни представители.

Подкрепа губят 4 от 6-те партии, представени в досегашния парламент. Какво показват предварителните данни?

Отливът при "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" е повече от половината от гласовете, които получи на предишните парламентарни избори през април 2023 година.

Въпреки че остават първа политическа сила ГЕРБ-СДС губят близо 140 000 гласа.

"Възраждане" губят гласове за първи път, откакто се явяват на парламентарен вот. Гласовете за БСП продължават да се сриват. Но 2 от партиите, които бяха досега в парламента, увеличават подкрепата си - "Има такъв народ" и ДПС. Партия "Величие" влиза за първи път в Народното събрание с близо 100 000 гласа.

Разпределението на мандатите в страната - всеки един от всички 31 многомандатни избирателни района има ясен брой депутати, които излъчва.

ПП-ДБ не губи депутати само в седем области. Новите играчи "Величие" ще имат по един депутат в 13 области и най-често този един мандат се прелива именно от гласовете на ПП-ДБ.

В 11 области ДПС също увеличава броя на депутатите си. И отново за разлика отпреди година Движението вече има депутат от София - от 23 МИР. А в Кърджали всички 5 мандата са на ДПС.

Знаковите лица, които се връщат в парламента и тези, които го напускат.

Цвета Караянчева, която водеше две листи на ГЕРБ-СДС, се завръща като депутат в новия парламент и то от Пловдив-област. Партията увеличава депутатите си с един в Пловдив-град, като мандатът е за сметка на ДПС.

Движението, с водач Танер Али, единствено там губи едно място. Ивайло Мирчев няма да намери място в 50-ото НС, защото той водеше листата в Добрич, откъдето обаче коалицията не вкарва депутат. Антоанета Цонева, начело на листата на ПП-ДБ в Разград, също остава без пропуск за парламента.

Ирена Анастасова от БСП също няма да е депутат, тъй като в Ловеч, където беше водач, БСП губят гласове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд обяви първите си летни попълнения
Ботев Пд обяви първите си летни попълнения
Тони Кроос: Би било твърде хубаво да спечеля и Евро 2024
Тони Кроос: Би било твърде хубаво да спечеля и Евро 2024