НОВИНИ

Теменужка Петкова потвърди: Ще бъде определен нов състав на КЕВР

Николай Минков
от Николай Минков
17:43, 09.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
теменужка петкова потвърди определен нов състав кевр
Снимка: БГНЕС

Парламентът подготвя смяна на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това обяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя каза още, че надвзетите пари за парно ще се приспадат от сметките ни, а отказалите се от топлофикациите ще бъдат компенсирани с пари в брой. Объркването с прогнозните цени на парното Петкова нарече комуникационен проблем.

В момента "Булгаргаз" подписва 199 споразумения с топлофикациите и газовите си доставчици за връщане на 201 млн. лв. надвзети заради предоговорената с "Газпром" по-ниска цена на синьото гориво. А домакинствата ще бъдат компенсирани чрез сметките.

Теменужка Петкова - министър на енергетика: Ако ние плащаме своите сметки на реален отчет, т.е. ежемесечно. С първата възможна фактура, която топлофикационните дружества ще издават на своите клиенти, там ще бъде показан и размерът на намалението. А за тези абонати, които отчитат и плащат своята енергия на годишна база, това ще се случи с изравнителната сметка.

Оказва се, че все пак някои домакинства ще бъдат компенсирани с пари.

Теменужка Петкова - министър на енергетика: В закона много ясно е определен и случаят, в който ще бъдат връщани в кеш парите на съответните клиенти, които вече са загубили качеството си на клиенти на Топлофикация, те ще могат да получат своето намаление съответно в брой.

Петкова определи като комуникационен проблем объркването с прогнозните цени на парното и потвърди, че предстои смяна на КЕВР.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Мандатът на комисията изтече на 2-ри април. Колегите в парламента работят в тази посока и така, както предвижда законът, ще бъде определен нов състав на КЕВР.

Тя увери, ча няма предпоставки за скок в цената на тока, тъй като БЕХ е добре финансово.

Теменужка Петкова - министър на енергетика: 399 млн. лв. е нетната печалба на БЕХ за 2019г., така че няма причина за подобни промени в цената.

Петкова съобщи още, че в момента се полагат усилия за ускоряване на проекта "Белене".

Теменужка Петкова - министър на енергетика: В ход е процедурата за избор на стратегически инвеститор. Кризата с COVID-19 затрудни този процес, но ние не сме спрели комуникацията и с 5-те компании, които потвърдиха своя интерес за участие в тази процедура. И заявлението им да подадат обвързващи оферти.

Продължава работата и по интерконектора Гърция-България и "Балкански поток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"С БНТ на училище": Програмата за 10 юни
"С БНТ на училище": Програмата за 10 юни
СЗО: Хората с Covid-19, но без симптоми, много рядко предават заразата на други
СЗО: Хората с Covid-19, но без симптоми, много рядко предават заразата на други