НОВИНИ

Тоби Робъртс триумфира със златния медал на катерене (боулдър) в Париж

Първа титла за Великобритания в този спорт.

Тоби Робъртс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:07, 09.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Британецът Тоби Робъртс се изкачи до олимпийско злато в дисциплината боулдър (мъже) в спортното катерене, за да донесе първа титла на Великобритания в този спорт.

Той завърши със 155.2 точки, изпреварвайки изглеждащия като фаворит японец Сорато Анраку. Азиатецът остана на 2-о място със 145.4 точки, а трети е Якоб Шуберт (Австрия) със 139.6.

Анраку изглеждаше класа на трасето от момента, в който за първи път докосна стената за боулдъринг на финала. Но Робъртс направи много хладнокръвно представяне във водещата част, с което Анраку не можа да се справи.

19-годишният британец, който носи прякора Терминатора, се класира трети след боудър-кръга, а също така третият му резултат във второто действие се оказа малък проблем. Японецът, който водеше в първия етап, остана с пети резултат във второто действие и това му изигра лоша шега. Всички очакваха Сорато Анраку да надмине британеца, но в един момент японската суперзвезда падна от стената. Това означаваше, че 19-годишният Тоби Робъртс е олимпийският шампион. Първият човек, когото търси да прегърне, е неговият баща и треньор Тристан.

"Направо не намирам думи. Да разбера, че съм получил златото в този момент, това е наистина невероятно. Цял живот съм тренирал за този момент. Да ви кажа, очаквах 2-о място и си седях долу с очакването, че ще взема сребро. Бях наистина нервен преди моя водещ маршрут, така че излизайки под напрежение, имах една цел – да се успокоя. Баща ми е тук, той е моят треньор и съм му благодарен. Представям си, че няма да спя, ще се напия много, много", заяви той.

За Великобритания имаше шанс за още един медал, но шотландецът Хамиш Макартър завърши на 5-о о място със 125,9 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германци спечелиха олимпийско злато в дисциплината 500 м двойка каяк за мъже
Германци спечелиха олимпийско злато в дисциплината 500 м двойка каяк за мъже