НОВИНИ

КПК разследва кредит от 148,5 млн. лв. от ББР на фирмата "Роудуей кънстракшън"

ббр подпомага 000 кампанията бчк пострадалите украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 09.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за противодействие на корупцията смята, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата. Това се посочва в съобщение на комисията.

Комисията отбелязва, че обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17 юни 2019 г., с който кредита е предоставен от банката на фирмата "Роудуей кънстракшън".

От институцията посочват, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

  • Резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура

Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура, допълват от Комисията.

От КПК обясняват още, че за обезпечение на кредита за "Роудуей кънстракшън" е представен сключен договор за доставка на инертни материали от "Пътстройинженеринг" АД. Основен акционер в последното дружество е "Биомайнинг" АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на "Роудуей кънстракшън" кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

  • Анализирани са множество договори, за да установи разходването на получения от ББР кредит

В хода на разследването КПК е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. От комисията допълват, че са налице данни, че "Кристална вода" АД получава със заем от "Био майнинг" АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на "Кристална вода" АД.

От анализа на събраната документация се установява, че "Кристална вода" АД се явява обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д" и ТЕЦ "Варна" АД от 2019 г., се казва още в съобщението на комисията.

Установено е и, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. "Пътстройинженеринг" АД на регистрирано в Кърджали търговско дружество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тоби Робъртс триумфира със златния медал на катерене (боулдър) в Париж
Тоби Робъртс триумфира със златния медал на катерене (боулдър) в Париж
Германци спечелиха олимпийско злато в дисциплината 500 м двойка каяк за мъже
Германци спечелиха олимпийско злато в дисциплината 500 м двойка каяк за мъже