Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тома Биков: ПП сами блокираха шанса за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев

от БНТ
18:02, 03.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

В този парламент ГЕРБ няма как да бъде носеща конструкция на едно правителство, понеже сме втора политическа сила. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков в студиото на "Говори сега".

Политиката излиза извън нормалните си параметри и една от целите на ГЕРБ е да върнат нормалната политическа логика, а именно - втората политическа сила да бъде в опозиция, уточни Биков. Според него "Продължаваме промяната" са блокирали шанса си за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев за премиер.

"Тук не е до харесване и нехаресване. Ако помните, преди две седмици гласувахме вот на недоверие за финансовата политика на правителството, като пред скоби беше изваден г-н Василев като финансов министър. Преди няколко дни гласувахме актуализация на бюджета, която беше радикално променена в сравнение с предложеното от г-н Василев Това е второто му бламиране като министър".

ПП, ДБ и БСП имат общо 109 депутата, с подкрепата на още 5-6 отцепили се от ИТН. Трябват им още 12 депутати, зад които стоят различни неща, обясни Биков.

"Значи вече те няма да са трима или четирима партньори, а ще бъдат около 15. Защото тези депутати не са влезли с харизма в НС. Това не е монолитна група. След като не можеш да се оправиш с четири формации, как ще се оправиш с три, плюс неопределен брой фактори", попита депутатът.

ГЕРБ не са самоцелно за предсрочни избори, но според тях "агонията започнала да се превръща в абсурд". Тома Биков даде пример с това, че вицепремиерът Корнелия Нинова е помолила опозицията в парламента да бламира правителството заради изгонването на руските дипломати.

"На другия ден отива със същите хора от това правителство и започва да преговаря наново. Това нещо не може да продължи и ще се стигне до много по-тежки последствия, отколкото, ако има избори", смята Биков.

Най-важното нещо, прието в актуализацията на бюджета е компенсацията за тока на бизнеса. Това е инфлационна спирачка и след 2 - 3 месеца инфлацията у нас ще започне постепенно да спада, заяви още той.

"Ще се съберат приходи, защото при тази инфлация чисто номинално парите са повече, а г-н Василев беше подценил много приходите. Сметнали сме колко могат да бъдат приходите само от инфлацията. Този бюджет беше приет изключително отговорно", добави Тома Биков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев спаси мачбол и продължава напред в Брауншвайг
Адриан Андреев спаси мачбол и продължава напред в Брауншвайг
Независимите депутати се включват в работната група на ПП, ще обявят дали подкрепят кабинета до петък
Независимите депутати се включват в работната група на ПП, ще обявят дали подкрепят кабинета до петък