НОВИНИ

Независимите депутати се включват в работната група на ПП, ще обявят дали подкрепят кабинета до петък

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:51, 03.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Петима независими депутати се явиха на преговори за кабинет с "Продължаваме промяната". Те са от отцепилите се от "Има такъв народ".

Тази бройка засега не е достатъчна, за да постигне мнозинство в парламента за избиране на нов кабинет. Оттук нататък "Продължаваме промяната предложиха на независимите депутати да участват в програмата, която ще изработват заедно с БСП и "Демократична България".

Независимите депутати пък казаха, че имат време до петък, за да разберат дали ще подкрепят законодателните промени и програмата , която им бъде предложена от "Продължаваме промяната".

След около час и половина кандидатът за министър председател Асен Василев определи като ползотворни разговорите с 5-мата независими депутати. Те от своя страна започват да работят по програмите , но не са обещали безусловна подкрепа.

"От утре започваме да работим по програмите. Аз отговарям за мен. Всеки от нас ще се изясни дали ще има подкрепа, дали няма да има. Знаем, че национално отговорното поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и ясни действия, които трябва да бъдат извършени в интерес на България. Това, което ни обединява, е антикорупцията в този кратък период. Всеки от нас ще гласува така както е решил, но продължаваме .По-добре е да градим отколкото да рушим", заяви Иво Атанасов.

Кандидатът за премиер няма да води разговор с други парламентарни групи в търсене на мнозинство. Ще разчитат на отделни разговори.

"Продължаваме разговори. Както казах и вчера - всеки един депутат, който смята , че самостоятелно може да взима решения както господата тук, е добре дошъл на разговори по програма. Имаме чуваемост. Искаме да изработим наистина най-добрата програма и да вземем предвид всички изразени от народните представители интереси на техните гласоподаватели", каза Асен Василев.

Не звъня на никой от колегите - всеки е свободен сам да вземе своето решение, категоричен е Иво Атанасов.

В БНТ пред Георги Любенов тази сутрин Тошко Йорданов коментира, че натискът по телефона върху техни депутати продължава.

"Самият им подход показва, че те нямат никакво желание да правят коалиционно правителство в стария формат. Първо, това са политически решения и се разговаря с политически сили. Те разговаряха с политическата сила БСП и политическата сила ДБ .Да поставят условия с кой да говорят от нас първо е несериозно и после подходът е, следващото изречение ще говорим с отделни депутати. Те продължават да гледат на всички извън тях като на някакви овце, които да си избират: тая овца или оная овца и да си я приберат в кошарата. Доста обидно към самите депутати. Аз не мисля, че ще намерят сред нас други", обясни той.

Асен Василев все още е не е загубил увереност.

"Още съм оптимист , а дали ме държи в напрежение? Смятаме, че ние трябва винаги да сме в напрежение и че всяко едно гласуване в тази зала трябва да ни държи в напрежение, защото това е единственият начин да се направят истински закони. Ако законите се правят като депутатите се използват като машини за гласуване от едни хора, които седят извън парламента, да, това не ни държи в напрежение. Видяхме докъде сме стигнали последните 15 години.

С независимите депутати приключи първия кръг на преговорите за ново правителство. Остават 5 дни да се разбере дали ще се изпълни мандатът на "Продължаваме промяната" и ако да, какви ще са разпределенията на министерствата.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: ПП сами блокираха шанса за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев
Тома Биков: ПП сами блокираха шанса за създаване на нов кабинет с номинацията на Асен Василев
Денислава Глушкова отпадна в първия кръг на Уимбълдън при девойките
Денислава Глушкова отпадна в първия кръг на Уимбълдън при девойките