НОВИНИ

Томас Бах: Бъдете спокойни за бъдещето на щангите и борбата в олимпийската програма

томас бах бъдете спокойни бъдещето щангите борбата олимпийската програма
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 17.05.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

„Бъдете спокойни за бъдещето на борбата и щангите в олимпийската програма“, отговори президентът на МОК Томас Бах на въпрос на БГНЕС. „Щом аз съм тук, а и шефът на световната борба (б.ред – Ненад Лалович) е дошъл…Be happy“, добави с усмивка важният гост след откриването на изложба в Градската градина с уникални снимки и документи от вековната история на БОК.

„България е №1 в света по олимпийски медали на глава от населението. Страна, която изключително много обича спорта. Много съм щастлив, че съм в България и мога да отпразнувам успешната стогодишнината на БОК с нашите приятели“, отбеляза Томас Бах.

Той разкри подробности и от разговора си с президента на Република България Румен Радев.

"Поздравих го за страхотните успехи на българските атлети, както в миналото, така и сега. Говорихме за обединяващата роля на спорта в тези трудни за всички ни времена", добави германецът.

Бах бе запитан и за участието на руските спортисти в квалификациите за oлимпийските игри в Париж догодина.

"Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри", отговори Бах.

Той получи писмо от олимпийската шампионка Ивет Горанова за връщане на каратето в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

"Връщането на каратето в олимпийската програма зависи на първо място от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към ръководството на МОК", обясни той.

Събитието бе открито от кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Това е гордост за нашата страна. Младите хора ще натрупат нови знание, а ние, по-възрастните, ще си припомним изживени емоции, мигове на голямо щастие, защото България има своето сериозно присъствие на Олимпийските игри. 55 олимпийски шампиона. Гордеем се в всички тях, с нашите велики спортисти. Гордеем се с нашата Стефка Костадинова. Добре дошли в европейската столица на спорта. Много ще се радваме да подкрепяте български я спорт, да подкрепяте БОК, защото всички тези хора са заслужили, Честит празник!“, заяви Фандъкова.

Президентът на БОК Стефка Костадинова пък връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там за България - гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време - Олимпийските игри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският олимпийски комитет отбеляза вековния юбилей от основаването си на церемония в София
Българският олимпийски комитет отбеляза вековния юбилей от основаването си на церемония в София
Две комисии във ВСС и СГП проверяват сигнала срещу Гешев
Две комисии във ВСС и СГП проверяват сигнала срещу Гешев