НОВИНИ

Томас Бах в НСА: Щастлив съм да се завърна в моя университет

томас бах нса щастлив съм завърна моя университет
bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 18.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

В рамките на визитата си по повод 100-годишнината на Българския олимпийски комитет и Деня на българския спорт – 17 май, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах взе участие в тържествена церемония в Образователния и олимпийски център на Национална спортна академия.

Като носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията Томас Бах емоционално възкликна: „Щастлив съм да се завърна в моя университет!“. Той отправи сърдечни пожелания за успех към академичната общност на НСА и отличи ректора проф. Николай Изов с почетна награда на МОК.

Впечатлен от музейната експозиция на Центъра, г-н Томас Бах остави своето послание в специалната книга за впечатления: „Сърдечни благодарности и поздравления към НСА – моят университет – за това, че популяризира олимпийските ценности по такъв превъзходен начин. С най-добри пожелания за блестящо бъдеще на олимпийския спорт в България.“

За принос в развитието на спорта, олимпийските ценности и за популяризиране на Национална спортна академия ректорът връчи на г-н Томас Бах най-високото отличие на НСА – златна значка. В израз на признание към заслугите за развитие на спорта, олимпийските ценности и образованието председателят на Българския олимпийски комитет г-жа Стефка Костадинова и министърът на младежта и спорта г-жа Весела Лечева също бяха наградени със златна значка на Национална спортна академия.

С награди почетен знак с лента бяха удостоени членовете на Международния олимпийски комитет - доктор хонорис кауза на НСА г-н Ненад Лалович и президента на Европейските олимпийски комитети г-н Спирос Капралос.

С почетен медал ректорът награди генералния секретар на БОК г-н Белчо Горанов – за принос в развитието на спорта и олимпийските ценности, както и председателя на Националната олимпийска академия и на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев – за заслуги в развитието на образованието и олимпизма в България.

Гости на събитието бяха бившите ректори на НСА проф. Пенчо Гешев и проф. Лъчезар Димитров, който предостави за музейната експозиция свой личен подарък от Жак Рох - тогавашния президент на МОК, връчен му при удостояване с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Национална спортна академия през 2009 г.

Сред официалните лица бяха също посланиците на Швейцария – Н. пр. Раймунд Фурер и на Сърбия – Н. пр. Желко Йович, председателя на Съвета на настоятелите на НСА г-н Красимир Дачев, олимпийските шампиони Петър Киров и Тереза Маринова, олимпийската медалистка Йорданка Благоева и други.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова пред БНТ: Доволна съм, но има какво още да се желае
Невяна Владинова пред БНТ: Доволна съм, но има какво още да се желае
Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода от 24 март до 16 май 2023 година
Президентът на БФВТ Ариф Маджид представи отчет за дейността на федерацията за периода от 24 март до 16 май 2023 година