НОВИНИ

Транспортът и сигурността са основните две предизвикателства пред Париж 2024, обяви Тони Естанге

транспортът сигурността основните две предизвикателства париж 2024 обяви тони естанге
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:17, 25.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Транспортът и сигурността са основните две предизвикателства, пред които Париж 2024 ще се изправи по време на Олимпийските игри, а президентът на организационния комитет Тони Естанге е уверен, че всичко ще мине гладко, когато Игрите започнат на 26 юли.

Най-голямото спортно събитие ще започне с ослепителна церемония по откриването на и по поречието на река Сена, като около 500 хиляди зрители се очаква да присъстват на парада на спортистите.

Париж е компактен град, а повечето спортни обекти са на 30 минути от олимпийското село. Сигурността е основен приоритет и организаторите и правителството ще трябва да поддържат връзка, за да работят заедно в тази посока.

"Ние договорихме 70 процента от нашите нужди по отношение на частната сигурност в края на 2023 година. Имаме последна поредица от търгове, които продължават да покриват оставащите 30% през първото тримесечие, което ще ни даде реална оценка, за да видим как можем да развием частната и обществена сигурност, за да направим игрите безопасни", каза Естанге пред агенция "Ройтерс".

Миналата година кметът на Париж Ан Идалго заяви, че транспортната мрежа "не е готова" да се справи с изискванията на Олимпиадата.

Естанге обаче вярва, че операциите ще вървят гладко благодарение на по-добрия персонал и увеличения брой влакове по време на обикновено спокоен период.

"Имаме много точна прогноза за това какво ще ни е необходимо по отношение на транспорта и сигурността всеки ден", каза той, отбелязвайки, че игрите са в рамките на бюджета.

Франция е наясно как финалната среща на Шампионската лига през 2022 година, организирана набързо в Париж, след като беше преместена във Франция от Санкт Петербург след нахлуването на Русия в Украйна, се превърна във фиаско и Естанге каза, че са били извлечени поуките. Той е убеден, че няма да се повторят проблемите с феновете, които помрачиха това събитие.

"Франция има истински опит в организирането на големи събития и световното първенство по ръгби 2023 премина с голям успех, който премахна съмненията, предизвикани от финала на Шампионската лига, който беше организиран в много кратък срок", коментира Естанге.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков призова българите в Чикаго да подкрепят Сакраменто при гостуването на 4 февруари
Везенков призова българите в Чикаго да подкрепят Сакраменто при гостуването на 4 февруари
Новият седми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде готов до 2034 година
Новият седми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде готов до 2034 година