НОВИНИ

Новият седми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде готов до 2034 година

До месец България се очаква да сключи споразумение със САЩ за бъдещото изграждане

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:58, 25.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

До месец България се очаква да сключи споразумение със САЩ за бъдещото изграждане на седми и осми блок в АЕЦ Козлодуй. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев, който обясни, че днес е получил мандат да сключи договора от правителството. Текстът на споразумението също е одобрен на днешното заседание на МС. България е започнала преговори и с европейска компания за преработка на използваното ядрено гориво.

Новият седми блок на АЕЦ Козлодуй по американска технология ще бъде готов до 2034 година, прогнозира енергийният министър.

"И с един допълнителен хоризонт от между две или три години в зависимост от процедурите, които трябва да изпълним и по отношение на блок номер 8", каза Румен Радев.

По думите му до една година ще бъде завършен инженеринга на проекта. Тогава ще бъдат поръчани и реакторите.

"Научавайки си урока от една друга площадка, едно друго оборудване ще възложим производството на оборудването с дълъг срок на производство" заяви министърът на енергетиката.

"Може да се каже че сме на едни от челните позиции и може да бъдем първи които да внедрят технологията АП 1000, смятам че сме тръгнали по прав път и се надявам да го извървим докрая", надява се Валентин Николов .

Преди дни агенцията за ядрено регулиране разреши на АЕЦ Козлодуй да получи и съхрянява и американско гориво за сега работещите пети и шести блок. Все още самото гориво обаче не може да бъде използвано, защото не е лицензирано. Под въпрос е и какво ще се случи с него след използването му.

"Работим много активно и по програма за алтернативна преработка извън руската федерация на отработеното източено ядрено гориво от блокове пет и шест с други партньори, европейски, нека за момента само това да кажа", обясни Румен Радев.

Лицензът за работа на пети и шести блок изтича съответно през 2027 и 2029 година. Дотогова АЕЦ Козлодуй трябва да е предприел стъпки за удължаването му с още десет години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортът и сигурността са основните две предизвикателства пред Париж 2024, обяви Тони Естанге
Транспортът и сигурността са основните две предизвикателства пред Париж 2024, обяви Тони Естанге
Зарица Динкова: България да се наложи като дестинация за четири сезона
Зарица Динкова: България да се наложи като дестинация за четири сезона