НОВИНИ

Строителен абсурд: Изляха бетон в двора на архитектурен паметник

bnt avatar logo
от БНТ
21:09, 25.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Излят бетон в двора на знакова сграда във Варна - архитектурен паметник, предизвика възмущение. Оказа се, че собствениците са искали да изградят лятна градина на известно заведение.

Сега обаче ще трябва да премахнат бетона. Както и да възстановят ограда, която също е защитена като паметник на културна.

Там собствениците на известно заведение и на самата къща искат да изгради лятна градина. По проект тя трябва да е върху пясъчна основа. Сега те премахват бетона. Ще трябва да възстановят и премахнатата по-рано ограда. Оказва се, че и тя е паметник на културата, съобщи кметът на града Благомир Коцев.

Първоначално от Министерството на културата твърдяха, че единствено сградата на улица "Сливница" 20 е паметник на културата. Затова оградата и фонтанчето в двора бяха премахнати от собствениците.

"Имаме писмо от Министерството на културата, което вече твърди нещо различно от предходното си писмо, а именно, че и оградата на къщата е част от ансамбъла на паметника на културата", каза Благомир Коцев, кмет на Варна.

В петък вечерта започна изливане на бетонна основа в двора на къщата, което скандализира варненци в социалните мрежи. Общината извърши проверка и спря строителните дейности.

"Установихме, че положеният бетон е в разрез със съгласуваната схема за поставянето на преместваем обект, в чиято обяснителна записка е посочено поставянето на клинкерни плочи", обясни Диан Иванов, заместник-кмет на Варна.

Междувременно инвеститорите започнаха да премахват бетона. Те твърдят, че са допуснали техническа грешка.

"Къщата е придобита от нас през 2019 г. с абсолютно ясното съзнание, че това е паметник на културата. Не сме имали идея да я събаряме или правим преустройства по нея. Къщата ще остане такава, каквато е била много дълго време. Да допълня, че се движим изцяло по проект, одобрен от Министерството на културата", обясни Теодора Попова, представител на фирмата-инвеститор.

Според местните власти, проблемът с къщата във Варна може да се превърне в национален.

"Върви вътрешно разследване в Министерството на културата и НИНКН за това кой служител или по каква причина е дал този отговор от миналата седмица", уточни Благомир Коцев.

Изливането на бетон в двора на една от малкото запазени стари къщи във Варна предизвика различни коментари.

"Лично за мен това е безобразие! Това е емблематична сграда за Варна и това за мен е вандалщина", разказа жител на Варна.

Оградата и фонтанът от двора на къщата се съхраняват при инвеститорите. От Инспектората на Министерството на културата са категорични в своето становище до Община Варна, че зимна градина не може да бъде преместваем обект по смисъла на Закона за устройството на територията.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Нейкова пред БНТ: Спечелването на медал от Олимпийските игри в Париж не е мираж за Десислава Ангелова
Румяна Нейкова пред БНТ: Спечелването на медал от Олимпийските игри в Париж не е мираж за Десислава Ангелова
Андрий Шевченко бе избран за президент на футболна асоциация на Украйна
Андрий Шевченко бе избран за президент на футболна асоциация на Украйна