НОВИНИ

Транспортни неволи за пътниците преди Коледа заради новия щам на коронавируса

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:36, 21.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спешна среща на равнище Европейски съюз заради новия щам на коронавируса, открит за първи път във Великобритания. Отвъд Ламанша премиерът Борис Джонсън ще председателства извънредно заседание на Комитета за извънредни ситуации „Кобра". Ще бъде обсъдено решението на редица европейски държави да ограничат транспортните връзки с Обединеното кралство. Полша, Дания и Канада са поредните, които спряха полетите от Великобритания.

От полунощ Франция наложи 48-часова забрана за преминаване на хора от Великобритания с всички видове транспорт. Този времеви прозорец ще даде време за координиране на действията на 27-те страни членки, изтъкват френските власти. В момента отделни страни взеха решение да затворят въздушните си пространства за полети от Острова. Това обърка плановете на много хора, които искаха да са с близките си за празниците.

"Това е катастрофа, истинска катастрофа! Не съм се прибирала във Франция от август", сподели Клер Боаси, френска гражданка, живееща във Великобритания.

Белгия прекъсна въздушните, но и железопътните връзки с Острова. Преди това се случи, част от желаещите да пътуват, успяха да го направят с последния влак на Евростар от Брюксел.

"Връщам се във Великобритания. Влакът ми беше за утре вечер, но ми се обадиха, че е отменен и ако искам да напусна Белгия, трябва да го направя веднага", каза Катрин, британска пътничка в Белгия.

Не по-различна беше ситуацията на летищата. В Мадрид освен неизвестни около пътуванията, имаше и критики.

Лондон е в пълен транспортен вакуум

"Когато пристигнахме в Мардид, ни попитаха дали имаме QR код и отрицателен PCR тест, но ако трябва да сме честни, не ни поискаха документ. Това е несериозно", коментира Кармен.

Британските власти съобщиха в събота за новия щам на COVID-19, който е до 70% по-заразен. Наложените в Англия ограничения срещу разпространението на мутацията междувременно надхвърлиха нейните граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха схема за фалшифициране на отрицателни PCR тестове
Разкриха схема за фалшифициране на отрицателни PCR тестове
Лацио победи Наполи на "Стадио Олимпико"
Лацио победи Наполи на "Стадио Олимпико"