НОВИНИ

Лондон е в пълен транспортен вакуум

лондон пълен транспортен вакуум
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:35, 20.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Слушай новината

Лондон преди празниците се оказа в почти пълен транспортен вакуум: последната надежда на тези, които планираха да прекарат Коледа в Европа, се срина, след като Франция обяви, че ще затвори границата с Великобритания за 48 часа от полунощ на 20 декември.

В събота вечерта британският премиер Борис Джонсън обяви, че Лондон и югоизточната част на страната всъщност влизат в тотално заключение поради бързото разпространение на по-заразния тип коронавирус. В отговор Белгия, Холандия, Италия, Австрия, Германия и редица други страни обявиха затварянето на границите си с Великобритания.

Всички билети за влаковете Eurostar до Париж са разпродадени до 25 декември включително: тази ситуация се повтаря от година на година, но тази година търсенето се подхранва както от карантината, въведена в Лондон, така и от въвеждането на забраните от почти всички европейски държави да приемат пътуващи от Обединеното кралство.

Тези, които желаят да нарушат правителствената забрана и все пак да напуснат Лондон за празниците, е трудно да разчитат на самолетите - стотици полети бяха отменени на летищата в Лондон за един ден.

Ден преди това, след като Джонсън обяви действителното въвеждане на заключване в Лондон от полунощ в неделя, хиляди жители на столицата се втурнаха към жп гарите в опит да напуснат града, преди да влезе в сила забраната за влизане и излизане. Образуваха се километрични задръствания по пътищата предишната вечер. Здравният министър Мат Ханкок нарече това поведение на лондончани „напълно безотговорно“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Британски" вариант на коронавируса засечен и в Италия
"Британски" вариант на коронавируса засечен и в Италия
Слаби валежи от дъжд и сняг в Централна и Източна България
Слаби валежи от дъжд и сняг в Централна и Източна България