НОВИНИ

"Тренд": За не малка част от българите темата за нова конституция е чужда

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 10.09.2020
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Изследване на "Тренд" през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на "Има такъв народ" (15,9%). ДПС (10,4%) и "Демократична България" (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и "Обединени патриоти" запазват шансове за представителство в него.

Най-общо по данните личи, че на не малка част от българските граждани темата за нова конституция по-скоро им е чужда.

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120.

Оценката за работата на президентската институция също се задържа на идентични нива с тези, които регистрирахме през месец август. И тук разликите са в рамките на статистическата грешка.

Друг индикатор, който следим всеки месец, е необходимостта от предсрочни парламентарни избори. При него също липсва динамика, като през септември 47% твърдят, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Няколко седмици преди да започне терена на това проучване, започна и нова форма на протест с перманентно блокиране на ключови кръстовища в София и други градове, заради което решихме да тестваме подкрепата за този тип протестни действия. Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокирането на ключови кръстовища от протестиращи, а 35% ги подкрепят.

Тествахме и нагласите на българите спрямо инициативата на Бойко Борисов за нова конституция. Най-общо по данните личи, че на не малка част от българските граждани тази тема по-скоро им е чужда.

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Тествахме всяка една от основните предложени промени. Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на „тримата големи“ в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% подкрепят, а 7% не подкрепят тази промяна.

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите. Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите „не знам / не мога да преценя“.

Така например, половината от запитаните не взимат позиция относно въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които изразяват мнение, по-голямата част подкрепят (43%) и само 6% против. Премахването на институцията на Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%), а подкрепят 28%. Най-голям дял обаче не знаят или не могат да преценят. Близо половината (46%) пък не взимат отношение и към създаването на съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Изследването на „Тренд“ през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите спрямо проучването през август. Регистрираме практически паритет между ГЕРБ (23.8%) и БСП (23.4%) и лек ръст на „Има такъв народ“ (15.9%). ДПС (10.4%) и Демократична България (9.9%) остават на сходни нива. Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и Обединени патриоти запазват шансове за представителство в следващото Народно събрание.

Проучването е на "Тренд" по поръчано и финансирано от вестник "24 часа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс: Пиронкова е невероятна, това, което направи е изключително!
Серина Уилямс: Пиронкова е невероятна, това, което направи е изключително!
Цвети Пиронкова с послание към българите: Винаги вярвайте в себе си
Цвети Пиронкова с послание към българите: Винаги вярвайте в себе си